Skocz do zawartości

Wzmacniacz STEREO + tuner radiowy + kolumny?

Recommended Posts

Napisano
Cześć, jestem nowym użytkownikiem i chciałbym prosić Was o pomoc i poradę na jaki sprzęt warto zwrócić uwagę planując zakup nowego sprzętu.

W najbliższym czasie chciałbym zakupić wzmacniacz stereo, tuner radiowy oraz 2 kolumny głośnikowe. CD na razie odpuszczę zw względów finansowych i dokupię przy najbliższej okazji.

Do nagłośnienia mam pokoik ok. 20m2, wysoki. Na zestaw chciałbym wydać do 2000 zł. Zdaję sobie sprawę, że jest to niewiele i okazji będę szukał wśród używanych urządzeń na Allegro, niemieckim Ebay itp. Zależy mi na sprzęcie, który zagra czysto, naturalnie i w szerokim paśmie. Muzyka jakiej słucham to rock, chill out, jazz, pop (gł. lata 70'/90'), czasami blues i dobry rap. Szukając takiego zestawu skłaniałbym się ku temu aby był to "komplet" tzn. ładnie komponujący się zestaw wzmacniacz + tuner z tych samych lat/tej samej serii.

Przeszukując fora tematyczne rozmyślam nad marką Yamaha, Marantz, Cambridge Audio, może NAD (wzmacniacz i tuner) oraz KEF, Monitor Audio, B&W, Magnat jeśli chodzi i kolumny. O uszy obiło mi się, że warto zwrócić uwagę na wzmacniacz Marantz PM7200 oraz PM80, tuner Marantz ST6000, wzmacniacz Yamaha AX-596, AX-900. Głośniki natomiast należałoby dobrać pod konkretny wzmacniacz więc zdaję się na Wasze doświadczenia odsłuchowe. Będę dalej śledził forum w poszukiwaniu konkretnych postów jednak prosiłbym o pomoc jeśli macie jakieś doświadczenia z podobnym sprzętem i możecie coś polecić.

Nie wiem czy nie mierzę zbyt wysoko jeśli chodzi o podane marki i modele ale chciałbym mieć coś na dłużej, co posłuży mi jakiś czas, a nie kupić na chwilę i zaraz zmieniać bo to co mam okaże się mało satysfakcjonujące. Dzięki i pozdrawiam:)
Napisano
Witaj!

Sam użytkuję wzmacniacz AX-900. Uważam że jest to bardzo dobry wzmacniacz w swojej cenie aczkolwiek boję się że może on Tobie nie podpaść do gustu ze względu na jego charakter brzmienia. Ja go kupiłem pod kątem metalu i ostrego rocka icon_razz.gif . Bo grał bardzo efektownie. Czyli dużo basu i wiele szczegółów na górze. Aczkolwiek boję się że do jazzu czy chill out'u może się nie sprawdzić. Najlepiej jakbyś sam miał okazję posłuchać. Btw: Skąd jesteś?

Co do kolumn to rozejrzyj się jeszcze za używanymi Infinity. Sam użytkuję Infinity RS-3000 ale do Twojego metrażu mogą okazać się za małe.

A co do budżetu. Powinieneś się wyrobić w nim. Aczkolwiek pamiętaj by zostawić trochę na kabelki (więcej niż 5zł/kabel z supermarketu). By były po prostu jakieś porządne.

Pozdrawiam!
Snajk
Napisano (edytowany)
Słyszałem właśnie, że wzmacniacz ten jest dość specyficzny i można dobrać do niego spokojne i zrównoważone kolumny aby fajnie się to zgrało. Wg kilku recenzji jakie przeczytałem w sieci, AX-900 jak i AX-596 to dobry sprzęt, wykonany na wysokim poziomie i dający dużo satysfakcji. Fajnie jest to, że sprzęcik wykonany jest jeszcze w Japonii:) Jestem z W-wy. Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma potrzeby cytować go w całości...
Napisano (edytowany)
A jak wypada np. AX-550 w stosunku do AX-900? Bardzo różni się jakością grania czy tylko "zapasem mocy"? Pytam gdyż na audiostereo polecili mi taki wzmacniacz + np. tuner TX-930, TX-950 lub droższy TX-1000 albo TX-2000). Przy tańszym wzmacniaczu może starczyłoby np. na odtwarzacz CD Yamahy? Ten AX-900 widziałem w miarę dobrym stanie "wizualnym" za ok. 1000 zł więc nie mało.

Co do głośników co myślicie o nowych Pylonach (kolumny podłogowe) lub np. Maestro S, Monitor Audio M2 lub Paradigm Monitor 3 v.4. Jak te wymienione kolumienki zagrałyby z Yamahą? Może jakieś inne propozycje? Lepiej jest kupić używane z wyższej klasy czy nowe ale słabsze (np. Pylony)? Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika bezpośrednio po nim nie ma sensu go cytować!
Napisano
Witaj!

Nie słyszałem AX-550, więc nie powinienem się wypowiadać. Aczkolwiek rozumując na tzw. "chłopski rozum".
AX-900 to chyba drugi model od góry jaki wtedy był produkowany. AX-550 to też raczej 2, ale od dołu*. Aczkolwiek może była to udana konstrukcja i jakość/cena jest bardzo dobra. Zależy też czego oczekujesz od dźwięku i co Ci wystarczy.

Co do kolumn i ogólnie całego sprzętu. Ja w całości postawiłem na używany gdyż na nowy po prostu mnie stać icon_wink.gif .

A jeśli chodzi o dobieranie sprzętu to polecam metodę małymi kroczkami. Czyli najpierw kup wzmacniacz, tuner i kolumny jak zakładałeś. A na CD pozbieraj sobie jeszcze trochę i czatuj na jakąś fajną okazję.

Pozdrawiam!
Snajk

PS: Polecam Ci abyś zajrzał do tego tematu.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...7&hl=yamahy - o wzmacniaczach Yamahy

PPS: http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...=snajk&st=0 - a to mój temat jak zaczynałem na tym forum i nie żałuję rad których wtedy posłuchałem. A Byłem chyba jeszcze większym żółtodziobem od Ciebie icon_razz.gif icon_wink.gif

*Strzelam bo naprawdę nie wiem jakie wtedy modele produkowała Yamaha. Dlatego proszę tego nie brać jako kompetentnej oceny sprzętu.
Napisano
Witaj!

Proszę icon_smile.gif . Jakbyś miał kolejne pytania to pisz. Z chęcią postaram się pomóc icon_smile.gif .

I jedyna rada jaką Ci dam to powoli i na spokojnie icon_wink.gif .

Szczególnie że teraz zaczyna się okres przed świąteczny więc mogą być "super okazje" (które mogą się okazać super, ale też nie zawsze icon_confused.gif ). Ale po świętach może na allegro pojawi się więcej, bo ludzie będą się pozbywać starych klocków jako że na święta dostali nowe icon_smile.gif .

Pozdrawiam!
Snajk