karpik Napisano 19 grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2011 Witajcie, zakupiłem właśnie kolumny DALI 104 jednak nie spojrzałem na impedancję (tak to się chyba określa). Wzmacniacz Yamaha ma chyba 8 ohm, a kolumny DALI 104 4 ohm. Czy może ktoś mi pomóc w wyjaśnieniu kwestii ewentualnej współpracy tej Yamahy z kolumnami DALI i potwierdzić, że takie wartości jak podałem są rzeczywiste? Czy mam rezygnować w związku z tym z kolumn i odwołać zakup czy zestaw ten będzie grał bez ryzyka uszkodzenia kolumn lub wzmacniacza? Proszę was pilnie o pomoc bo kolumny nie zostały jeszcze do mnie wysłane...:/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 19 grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2011 Witaj!Nie rozkręcaj na maxa a nie powinno być problemów. Po prostu szanuj ten sprzęt i tyle . Wielu producentów przekłamuje wartości więc też nie wszystko co napisali jest prawdziwe. Dlatego przy normalnym użytkowaniu nie powinieneś nic popsuć. Pozdrawiam!Snajk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 19 grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2011 (edytowany) Po raz kolejny Snajk, dzięki za odpowiedź na mój post. Mam nadzieję, że wszystko będzie OKI:) Edytowano 16 lutego 2012 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma potrzeby cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snajk Napisano 19 grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2011 Witaj!Ponadto Yamaha AX-900 dla 6 ohmów wytwarza moc rzędu 150 W (z instrukcji). Dla 4 ohmów to może być (zgaduję) 180-200 W. Dlatego trzeba być bardziej ostrożnym. Ale przy normalnym słuchaniu nie powinieneś wyjść poza 5 W mocy. Chyba że chcesz by sąsiedzi TEŻ słuchali dobrej (znaczy Twojej ) muzyki. Pozdrawiam!Snajk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 20 grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2011 Wg instrukcji moc dynamiczna dla 4 ohm wynosi 320W. Moc RMS będzie pewnie na takim poziomie jaki podałeś czyli muszę uważać aby nie odkręcać zbyt mocno pokrętła głośności i będzie git:] A jeśli chodzi o sąsiadów to myślę, że mogą być spokojni bo nie słucham tak głośno:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts