Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Ostatnio miałem podłaczone Zeusy 350, samba 250 i altusy 140 pod dwa wzmacniacze. I jak podgłaszałem swoje zeusy do 50 % w wylocie od powietrza coś mi się świeciło ale tylko w jednej kolumnie w drugiej zaś ja podgłosiłem do 80 co to jest ? A jak mam podłączone tylko Zeusy i jeeden wzmacniacz nic się na świeci.
Napisano
Przester, zniekształcenia określają poziom obcych dźwięków generowanych przez wzmacniacz i wyraża się je w procentach.
Wyróżnia się kilka rodzajów zniekształceń jednak najpopularniejszymi z nich są zniekształcenia całkowite wzmacniacza tzw. THD.
I tak jak w przypadku mocy są tu różne definicje. Zniekształcenia we wzmacniaczach audio nie zmieniły się tak bardzo w przeciągu kilkunastu lat ich istnienia a więc nie stanowią o jakości dźwięku uzyskiwanego z danego wzmacniacza. Więc ich porównywanie nie ma większego sensu zważywszy na różne warunki ich pomiarów. Często dajemy się nabrać czytając w instrukcji np. 50W 1% a jest to pomiar mocy przy 1% zniekształceń. A dopiero przeczytanie z tabelki np. 0.01% mówi nam o zniekształceniach wnoszonych przez wzmacniacz. Czy to dużo czy mało? To raczej mało jednak producenci podają minimalne zniekształcenia uzyskiwane przez wzmacniacz zniekształcenia więc tak naprawdę w użytecznym zakresie mocy mogą być one wyższe. Pomiar zniekształceń dokonywany jest na sztucznym obciążeniu (nie głośniku)

A więc nie jest do końca miarodajny. Jako że przy małych mocach na zniekształcenia w dużym stopniu wpływa również szum to dobrą praktyką producentów jest podawanie tzw. THD+N czyli zniekształceń wraz z poziomem szumów. W innym przypadku wzmacniacz może mieć zniekształcenia na poziomie <0,01% a szum i przydźwięk wydobywający się z niego może być nie do przyjęcia.
Napisano (edytowany)
No dobrze czyli to jednak się świecić nie powinno ?
+++
Ale dalej się nie dowiedziałem dlaczego to się świeci i czy może się tak świecić ? ;/ Edytowano przez muzyczny_gość
uzywaj proszę funkcji "odpowiedz"