Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mam duże kolumny podłogowe (HECO) z bardzo nisko schodzącym basem. Ta zaleta niekiedy staje się problemem podczas słuchania nagrań z podbitym basem. Nie zawsze to się da poprawić samym korektorem na wzmacniaczu. Poza tym, przy całkowicie zamkniętym otworze bas-refleksu bas zyskuje innych walorów. Więc często muszę ręcznie zamykać i otwierać te dziury w kolumnach, niekiedy najlepszy dźwiek wychodzi przy częściowym ich zamknięciu. Czy są może jakieś zdalnie sterowane urządzenia do zamykania/otwierania otworów bas-refleksu.
  • 2 weeks later...
Napisano
Nie widziałem jeszcze takiego patentu dla regulacji przymykanego otworu BR. Ale nic nie stoi na drodze by coć takiego wykonać samemu. Może to być coś w rodzaju zamykanej przepustnicy podobnej jak w gaźniku samochodowym. Dla uproszczenia, można sterowanie wykonać przewodowo. Bardziej zaawansowana konstrukcja mogłaby być sterowana pilotem.
Napisano
Ciekawa koncepcja.Proponuję silnik krokowy ( będzie cicho i dokładnie).Opisy sterowania takimi silnikami można znaleźć na elektroda.pl. Całkiem intrygujący pomysł.Mogę to sobie wyobrazić.Żeby nie komplikować można zastosować silniczek od np magnetofonu kasetowego ,przekładnię z paskiem np. od gramofonu i pilota na kablu.Na szybko tak bym zrobił aby sprawdzić czy efekt mnie zadowala.Naprawdę fajny gadżet.Pisz co dalej z tym projektem.