Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam...wlasnie zamowilem sobie kolumny B&W 684(pozniej planowalem dokupic pare 685 ...) i mam dylemat zwiazany z wyborem odpowiedniego amplitunera. Do tego wszystkiego kolega pozyczył mi arcama alpha10 + arcam10p na baardzo dlugi okres czasu az sam sobie czegos nie kupie, chyba ze zdecyduje sie odkupic jego zestaw(alpha10+10p) za 1000e.Sprzet jest w super stanie i gra naprawde dobrze z kolumnami B&W. Wiem ze mozna dokupic modul DAVE i uzywac tego jako zestaw 5.0 ale wtedy nie ma mowy o biampingu. Pod uwage biore jescze amplitunery Yamahy, Denona i ewentualnie arcama AVR280. Moze ktos z szanownych forumowiczow ma jakies doswiadczenia z kolumnami B&W w kmplecie z ktoryms z tych amplitunerow...Pytam, poniewaz Arcam alpha ma juz kilka lat i nie wiem czy nie lepiej byloby zainwestowac tego 1000e (lub troche wiecej) w cos nowszego. Jezeli chodzi o proporcje muza/kino to 70/30.Poczatkowo myslalem o zestawie do kina domowego,ale po uslyszeniu dzieku z alphy zglupialem i nie wiem czy nie zostac przy stereo, zwlaszcza ze kraza opinie,ze dzwiek stereo z amplitunerow nie umywa sie do tego plynacego z typowego wzm. stereo. Mialem okazje slyszec kolumny B&W w polaczeniu z Arcamem AV9 i P7 no i rewelacja tylko to za wysoki prog cenowy narazie. Moze ktos laczyl B&W ze wzmacniaczami innych producentów, prosze o sugestie i opinie...z gory dzieki.
Napisano
Prawda jest taka że żaden amplituner nie zagra na poziomie Arcama.Są to konstrukcje skierowane do innego kręgu odbiorców ,tam mniej liczy się dźwięk,bardziej bajery ,dekodery i ilość kanałów .Wtedy po prostu zostaje mało kasy na układy wzmacniające dżwięk.Szczególnie będziesz żałował bo już posmakowałeś czegoś lepszego.
Napisano
Dzieki za odpowiedz.
Tak tez podejrzewalem... Mimo wszystko umowilem sie w skepie na odsluch, zamierzam posluchac DENONA AVR2808,jakiegos PIONEERA w tej samej klasie cenowej, amp. Yamaha no i porownam to wszystko z Alpha10; ale na 99% zdecyduje sie na odkupienie Alphy, zwlaszcza ze moge ja testowac przez pare m-cy.Mam jeszce pytanko odnosnie kabli, mozesz polecic jakies interconecty w cenie do 100E i w podobnej cenie glosnikowe(z tym ze glosnikowych potrzebowal bede 4szt. po 3m dlugie). Pytam bo do tej pory sluchalem muzyki na duzo slabszym sprzecie i nie dbalem nigdy o jakosc kabli, a na google znalazlem duzy wybor i nie mam pojecia ktore kupic. Czy kabelki Van Del Hul beda odpowiednie?
Napisano
witam i dzieki za pomoc, zamowilem kabelki VDH D102 MK, wlasnie wrocilem z odsluchu od kumla i mamy maly problem.
Para alpha 10 +10p grala super...ale gdy sprobowalismy posluchac tylko alphy przy biwiring (A+B) wzm. sie wylaczal. Wszystko bylo ok przy uzywaniu osobno kanalu A lub B.Laczylismy kable na wszystkie sposoby i bylo dobrze dopoki nie wlaczylismy A+B bez wzgledu na to czy drugi kanal byl "pusty"czy nie, wydaje mi sie ze jest to po prostu laczenie rownolegle wyj AiB i nie rozumiem w czym problem.Moze ktos spotkal sie z czyms takim?
Napisano
Cytat

Tak się zastanawiam dlaczego wyłącza Ci się wzmak ,pewnie działa jakiś układ zabezpieczający.Może ktoś bardziej oblatany w problemach technicznych Ci podpowie.

Tego wlasnie nie rozumiem, ale dzisiaj dostalem schemat elektryczny tego Arcama i system zabezpieczen jest dosyc skomplikowany... Wyslalismy maila do Arcama, kolega jest anglojezyczny wiec bardzo dokladnie opisal problem. Czekamy na odpowiedz.Mieszkam w Irlandii i jezeli wzm. wymaga naprawy to trzeba go wyslac do jedynego przedstawiciela firmy w Dublinie i dalej oni juz sobie z tym poradza... Jestem troszke zawiedziony bo juz widzialem ten sprzecik u sibie w domu... Arcam to solidna firma i na pewno dostaniemy odpowiedz. Dzieki za wszystkie posty, jak sprawa sie wyjasni to napisze o tym na forum. pozdrawiam