Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Przymierzam się właśnie do zakupu amplitunera i po dlugim studiowaniu for, stron sklepów i producentów naszła mnie pewna wątpliwość dotycząca dekoderów dźwięku. Przegladałem ofertę Pioneera i zwróciłem uwage na dwa modele VSX-1123 i VSX-924. VSX-924 to zdaje się nowy (tegoroczny) model, ale lista dekoderów w porównaniu z VSX-1123 jest bardzo uboga (zestawienie tutaj http://zapodaj.net/9431d33ab17f7.png.html).

I teraz tak się zastanawiam, czy amplituner VSX-924 będzie miał problemy z odtworzeniem (dekodowaniem) dźwięku w tak wielu formatach, czy może jest tak, że jest jakaś kompatybilność wsteczna i dekoder Dolby Pro Logic IIz będzie w stanie odtworzyć wersje II i IIx. DTS wydawał mi się dość podstawowym formatem dla płyt DVD, a tu się okazuje, że takiego dekodera nie ma. Ale może DTS Neo X sobie z nim poradzi?

Zakładam podłączenie odtwarzacza BD kablem HDMI do amplitunera - jak rozumiem, wtedy to amplituner odpowiada za dekodowanie ścieżek audio? Odtwarzacz Pioneer BDP-170 ma w specyfikacji dekodery "Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio".

Przepraszam jeśli moje pytanie jest głupie, ale w necie jakoś nie mogę znaleźć słowa o kompatybilności poszczególnych dekoderów.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.