Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam ponownie,
Pisałem niedawno, i obecnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Yamahy Pianocraft MCR-750. Z dźwięku z odtwarzacza CD, DVD jestem bardzo zadowolony, jest duża różnica w stosunku do mojej poprzedniej wieży JVC MX-J550, dźwięk jest bardziej wyraźny, ostrzejszy, więcej basu, i barwniejsze też dźwięki, których poprzednio nie słyszałem, w dodatku połączenie z TV. Na razie może być - choć też głośniki mogłyby być lepsze..., większe - jak rozmawialiśmy, gdzieś za rok myślę o wymianie ich na Magnat Quantum 673, a za 2 lata może kupić wzmacniacz, amplituner za około 1000zł - następnym moim sprzętem już na pewno nie będzie mini wieża! - ale każdy klocek oddzielnie icon_smile.gif, to jest nawet bardziej praktyczne, jak teraz poczytałem więcej, i większa satysfakcja.
Ale nie o tym chciałem pisać - chodzi mi o tuner, radio, którego też lubię słuchać, i dość często słucham! - radio nie internetowe, ale takie z anteny. Mam antenę pokojową, Classic, taka jak tu:
http://allegro.pl/najlepsza-pokojowa-anten...4853357571.html
Na poprzedniej wieży JVC łapałem dość wyraźnie 20 programów, prawie 10 w wersji stereo. Natomiast na tym tunerze Yamahy łapię tylko 10 programów, i zaledwie 2 w wersji stereo - radio ZET, i pierwszy program polskiego radia. I po tym względem jestem średnio zadowolony..., a nawet niezadowolony. Od czego to zależy, siła tego tunera - i jak wywnioskować który tuner będzie lepszy a który gorszy? Antena nie jest chyba zła - jedynie teraz pozostało przestawienie mi się na antenę zewnętrzną, a tego za bardzo bym nie chciał, to ostateczność. Mam nadzieję jeszcze, że może te radio z czasem się trochę rozkręci..., będzie lepiej odbierało, choć to też trochę płonna nadzieja. Pilot od tej Yamahy też nie jest za dobry, słabo łapie, małe przyciski - ale pomału się trochę rozkręca..., tzn. lepiej łapie icon_smile.gif Aha - fale radiowe łapię głównie z Warszawy, od której mieszkam około 40 km.
Jak sobie poradzić z tym tunerem? Dzięki za rady. Aha - i na przyszłość, jak szukać dobrego tunera...?. Rodzice mają takie małe radio przenośne, i tam programy lepiej grają icon_sad.gif
pozdrawiam
Napisano
Aha - dodam jeszcze że antena radiowa i wieża Yamaha stoją w tym samym miejscu co poprzednia wieża JVC - a więc warunki takie same - a odbiór zdecydowanie inny, gorszy. Jednie tylko ta Yamaha jest trochę niższa, ma około 10 cm wysokości, wieża JVC miała 30 cm wysokości - ale aż takie szczegóły miałby znaczenie??
Napisano
A i jeszcze jedno dodam - w starej wieży JVC był przełącznik na pilocie na mono, jak były trzaski, rwało w stereo - wtedy też lepiej grało, wyciszały się szumy. W tej wieży Yamaha tego nie ma - ach, po co ja zmieniałem te wieże? icon_wink.gif)
Napisano
Już chyba wiem, doczytałem to teraz na elektrodzie - zależy to od czułości głowicy w radio, widocznie ta w JVC była bardziej czuła - a z antenami też nie jest tak prosto, nawet najlepsza może mieć problemy, trzeba to indywidualnie badać - i bądź tu mądry i mniej na wszystko czas icon_wink.gif Dziękuję za odpowiedzi icon_wink.gif - jeśli jeszcze coś wiecie, to chętnie poczytam... icon_smile.gif