Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Aktualnie moje kolumny wharfedale diamond 9.2 mają już ponad 9 lat i trochę czytając artykuły/fora wpadłem na pomysł wymiany kondensatorów zwrotnicy. Aktualnie znajdują się tam dwa 6uF oraz 6.8uF.
Nie chcę eksperymentować z parametrami i chciałbym nowe zamontować takie same. Dla drugiego: http://loudspeakershop.eu/kondensator-scr-...ohs-p-1384.html

ale mam problem z pierwszym. Nie mogę znaleźć żadnego o pojemności 6uF. Oczywiście mógłbym zamontować dwa x 3uF, ale nie wiem czy starczy mi miejsca na płytce. Znalazłem 6.2uF ( http://www.poweraudio.pl/jantzen-audio-cro...0-uf-p-233.html ) ,ale to będzie jednak różnica i obawiam się negatywnego wpływu na jakość dźwięku:

Bawić się w kombinacje 2x3 uF czy spróbować z 6.2 uF ?
Kabelki od razu też chyba wymienię.

Załączyłem zdjęcie zwrotnicy oraz zbliżenie na kondensatory.

Pozdrawiam

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Witam.
Kondensatory wymienione na 6.8 i 6.2. (http://www.poweraudio.pl/jantzen-audio-cross-cap-6-20-uf-p-233.html) Dodatkowo wytłumiłem kolumnę oraz wymieniłem kabelki na zwrotnicy.
Efekt... Warto było. Kolumny ożyły. Cały czas słucham i trudno uwierzyć, że te zmiany wprowadziły tak sporą zmianę. Dźwięk jest bardziej szczegółowy , lepsza separacja instrumentów i basik dostał trochę kopa.

Taka mała konkluzja. Szkoda, że producenci oszczędzają na takich elementach. Niestety na zwrotnicy były tanie kondensatory i kiepskie kable.

Pozdrawiam
Napisano
Pojemność kondensatorów to jedna kwestia, a ich rezystancja to co innego. Elektrolity mogły dodatkowo mieć kilka ohmów rezystancji co też miało wpływ na dźwięk (nie zawsze negatywny) i trzeba takie zmiany uwzględniać przy modyfikacji.
Zdarzały mi się elektrolity, które miały nawet po 5-8 ohmów.
Ale jeśli jest lepiej to zamierzony efekt osiągnięty icon_smile.gif
Od czego jest ten rezystor 2,2 ohma ?
Jego też warto by było wymienić. Ceramiki potrafią bardzo wyostrzać. Polecam Mundorf MR.
  • 4 weeks later...
Napisano
Cytat

Pojemność kondensatorów to jedna kwestia, a ich rezystancja to co innego. Elektrolity mogły dodatkowo mieć kilka ohmów rezystancji co też miało wpływ na dźwięk (nie zawsze negatywny) i trzeba takie zmiany uwzględniać przy modyfikacji.
Zdarzały mi się elektrolity, które miały nawet po 5-8 ohmów.
Ale jeśli jest lepiej to zamierzony efekt osiągnięty icon_smile.gif
Od czego jest ten rezystor 2,2 ohma ?
Jego też warto by było wymienić. Ceramiki potrafią bardzo wyostrzać. Polecam Mundorf MR.

Dzięki za info. Faktycznie rezystor też zostanie zmieniony. Kolumny z nowym kondziorkami osłuchane więc może zmieniać rezystor. Wpadł właśnie zielony Mundorf. Dam znać jak wyszło. Byłem trochę zajęty składaniem wzmacniacza w klasie D (TPA 3116). Polecam