pablosrum Napisano 5 lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 lutego 2017 Witam,Aktualnie moje kolumny wharfedale diamond 9.2 mają już ponad 9 lat i trochę czytając artykuły/fora wpadłem na pomysł wymiany kondensatorów zwrotnicy. Aktualnie znajdują się tam dwa 6uF oraz 6.8uF. Nie chcę eksperymentować z parametrami i chciałbym nowe zamontować takie same. Dla drugiego: http://loudspeakershop.eu/kondensator-scr-...ohs-p-1384.htmlale mam problem z pierwszym. Nie mogę znaleźć żadnego o pojemności 6uF. Oczywiście mógłbym zamontować dwa x 3uF, ale nie wiem czy starczy mi miejsca na płytce. Znalazłem 6.2uF ( http://www.poweraudio.pl/jantzen-audio-cro...0-uf-p-233.html ) ,ale to będzie jednak różnica i obawiam się negatywnego wpływu na jakość dźwięku: Bawić się w kombinacje 2x3 uF czy spróbować z 6.2 uF ?Kabelki od razu też chyba wymienię. Załączyłem zdjęcie zwrotnicy oraz zbliżenie na kondensatory. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablosrum Napisano 10 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2017 Witam. Kondensatory wymienione na 6.8 i 6.2. (http://www.poweraudio.pl/jantzen-audio-cross-cap-6-20-uf-p-233.html) Dodatkowo wytłumiłem kolumnę oraz wymieniłem kabelki na zwrotnicy.Efekt... Warto było. Kolumny ożyły. Cały czas słucham i trudno uwierzyć, że te zmiany wprowadziły tak sporą zmianę. Dźwięk jest bardziej szczegółowy , lepsza separacja instrumentów i basik dostał trochę kopa. Taka mała konkluzja. Szkoda, że producenci oszczędzają na takich elementach. Niestety na zwrotnicy były tanie kondensatory i kiepskie kable. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightrunner Napisano 13 lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 lutego 2017 Pojemność kondensatorów to jedna kwestia, a ich rezystancja to co innego. Elektrolity mogły dodatkowo mieć kilka ohmów rezystancji co też miało wpływ na dźwięk (nie zawsze negatywny) i trzeba takie zmiany uwzględniać przy modyfikacji.Zdarzały mi się elektrolity, które miały nawet po 5-8 ohmów.Ale jeśli jest lepiej to zamierzony efekt osiągnięty Od czego jest ten rezystor 2,2 ohma ?Jego też warto by było wymienić. Ceramiki potrafią bardzo wyostrzać. Polecam Mundorf MR. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablosrum Napisano 12 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2017 Cytat Pojemność kondensatorów to jedna kwestia, a ich rezystancja to co innego. Elektrolity mogły dodatkowo mieć kilka ohmów rezystancji co też miało wpływ na dźwięk (nie zawsze negatywny) i trzeba takie zmiany uwzględniać przy modyfikacji.Zdarzały mi się elektrolity, które miały nawet po 5-8 ohmów.Ale jeśli jest lepiej to zamierzony efekt osiągnięty Od czego jest ten rezystor 2,2 ohma ?Jego też warto by było wymienić. Ceramiki potrafią bardzo wyostrzać. Polecam Mundorf MR. Dzięki za info. Faktycznie rezystor też zostanie zmieniony. Kolumny z nowym kondziorkami osłuchane więc może zmieniać rezystor. Wpadł właśnie zielony Mundorf. Dam znać jak wyszło. Byłem trochę zajęty składaniem wzmacniacza w klasie D (TPA 3116). Polecam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts