Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie Forumowicze!

Mam taki zestaw: Nad Viso Three i Monitor Audio RX8. W moim domu, przy moich potrzebach się sprawdza, brzmienie mi odpowiada, gra tak jakbym chciał, tak jak lubię: ciepło, soczyście, czysto. Muzyka gra u mnie prawie bez przerwy a słucham głównie lokalnego radia, dużo polskiego pop-rocka, stare kawałki z radia i CD, ewentualnie muzyka z dekodera NC+. Salon gdzie stoi sprzęt jest spory (50m2) i nieregularny. Rzadko słucham siedząc przed sprzętem ale mój zestaw gra w każdej części salonu podobnie (inne grały fajnie tylko w polu odsłuchu).
Niestety kilka miesięcy temu NAD zaczął szumieć, pomyślałem, że to może coś w końcówce mocy i aby ją "odciążyć" kupiłem używanego NAIMa NAP150. Zestaw NAD- NAP gra jeszcze lepiej, jeszcze bardziej soczyście, wzmacnia wszystkie dźwięki, czuć moc, ale szumu jest też jeszcze więcej. A więc w NADzie to nie końcówka a coś w przedwzmacniaczu.
Jako, że lata temu szukając napędu do RX8 w zasadzie wszyscy doradzali mi NAIMa to znalazłem fajnego NAIMa UNITI. Kupiłem, zainstalowałem i czar NAIMa prysł. Może narażę się tu niejednemu z Was ale dźwięk UNITI mi nie pasuje. Samo urządzenie jest niesamowite (pomijam brak Standby) ale brak regulacji tonów powoduje, że gra bez fantazji. Owszem, czysto, ale nie soczyście i ciepło. Dźwięk rzeczywiście nie męczy i można go słuchać godzinami tak jak u mnie to bywa ale nie ma tego czegoś co miał NAD a jego granie też nie męczyło. Do tego gra fajnie tylko w polu przed zestawem a już z boku jest gorzej. I mam wrażenie, że to nie ja decyduję jak NAIM ma zagrać a inżynierowie w UK. Jak się okazało nie jestem audiofilem na miarę NAIMa;).
Mojego NADa próbowałem naprawiać w niby serwisie ale wydałem pieniądze i nic nie pomogło (teraz próbuję je odzyskać).
Napiszcie mi proszę czy i jak można w UNITI zmienić nieco barwę? W NADzie tony miałem ustawione na +4 w skali do 10 i było ok. I nie chodzi mi o zabawę z kablami czy ustawieniem kolumn bo to już przerobiłem. Drugie pytanie: jakie urządzenie zagra podobnie do NADa? Jest kilka używanych Viso Two i Viso Five za rozsądne pieniądze ale Viso Two nie ma USB a Five jest pięciokanałowy, poza tym boję się, ze zaczną szumieć jak mój- to podobno ich przypadłość. Znalazłem fajnie wyglądający Block CVR100+ MKII ale nie wiem jak to brzmi. Może ktoś ma doświadczenie? Mam miejsce tylko na dwa klocki, więc All-in-one albo amplituner plus CD. Jest jeszcze na rynku Rotel RCX-1500 ale też go nie znam. Wiem, że najprościej pojechać i posłuchać ale w moich okolicach nie ma żadnego salonu prócz marketów typu MM i ME a wyjazd na cały dzień set kilometrów nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam Was i oczekuję pomocy.