Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, panowie rozglądam się za słuchawkami do oglądania filmów. Mają one jak najbardziej odzwierciedlić wrażenia słuchania w normalnym kinie 5.1. Muszą być pełnowymiarowe wokółuszne zamknięte. Wstępnie zastanawiam się nad Sony MDR-HW300K i kwota 1700zl to max jaki mogę wydać na owe słuchawki. Czy ktoś już miał styczność z tymi słuchawkami i może się podzielić wrażeniami? Czy są one warte swojej ceny? Zaznaczam że słuchawki mają być w 85% do filmów. Filmy oglądam przeważnie ze ścieżką dźwiękową dts-hd i chciałbym również taką ścieżkę wykorzystać w słuchawkach.  

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)  

Edit: słuchawki które miałem na myśli to Sony MDR HW700DS a nie hw300k. Zły model wkleiłem :) 

Edytowano przez PullUp
Napisano

Cóż, jedyne co mogę Ci powiedzieć, to to, że słuchawki 5.1, 7.1 czy 16.1 to potężna ściema. Fikcja. To nie działa. Możesz albo wkupić się w marketing i mieć teoretyczny, udawany surround na głowie, albo wybrać porządne słuchawki stereo, do których ewentualnie downmixował byś sygnał z dolby/dts do stereo, co nie jest problemem, bo zrobi to każdy szanujący się odtwarzacz.

Gwarantuję, że przy wysokiej jakości słuchawkach stereo efekt będzie lepszy. Nie ważne, czy mówimy o filmach, grach, czy tym bardziej muzyce.

Napisano

@Top Hi-Fi Szczecin dziękuję za zainteresowanie tematem. Na sąsiednim forum właśnie to samo mi napisali i obecnie jestem również tego zdania. Obecnie jestem nastawiony na Audio-Technica ATH-MSR7 Czy to dobry wybór? Ktoś może powiedzieć o nich co nieco? Co prawda czytałem trochę opinii i recenzji na ich temat, ale dodatkowych informacji nigdy za wiele. Czy w przedziale cenowym do 1000zł znajdę coś lepszego co lepiej sprawdzi się w filmach? Podkreślam że potrzebuję słuchawki wokółuszne zamknięte. 

Napisano

Jak dla mnie ATH-A990Z wygladają na wystarczające pod względem cenowym jak i brzmieniem po przeczytanych recenzjach. Czy onkyo 656 będzie dla nich wystarczającym źródłem? Podpinać jeszcze wzmka fioo e07k do nich czy raczej nie ma sensu?

• 5 months later...
Napisano

Witam, odkopię trochę temat, żeby nie tworzyć nowego.
Myślę nad zakupem słuchawek bezprzewodowych i zastanawiam się nad czymś z dźwiękiem przestrzennym w budżecie do... 500 zł? Niestety temat okazuje się być dość skomplikowany, a o konkretne informacje w necie nie łatwo i często się one wykluczają. 
Otóż chciałbym móc podłączyć to zarówno do TV jak i PC - aby mieć surround podczas oglądania SW jak i grając w Overwatch.
Wiadomo, że chodzi o virtual surround, bo chciałbym chociaż akceptowalną jakość audio utrzymać.
Mój sprzęt to: TV SONY KDL 50W755C i amplituner DENON AVR-X520BT (dekoder Horizon UPC podłączony do TV i kablem Toslink do ampli). Niestety żadne z tych urządzeń nie ma możliwości podłączenia słuchawek bezprzewodowych. Potrzebuję zatem transmitter BT. I teraz pojawiają się pytania:
1. Technologie surround dla słuchawek jakie znalazłem to: Dolby Headphone, DTS Headphone: X, Dolby ATMOS, Windows Sonic. Niemniej aby ich użyć potrzeba oprogramowania lub specjalnego sprzętu. Tego drugiego nie mam, a to pierwsze jest, ale tylko dla PC. Coś jeszcze powinienem zgłębić?
2. Dla komputera sprawa wydaje się prosta: oprogramowanie + wbudowany BT i powinno działać. Ewentualnie, jeżeli wbudowany BT jest słaby/stary, to zewnętrzny transmitter na USB z aptX, v4.0+. Wystarczy?
3. Dla TV sprawa się komplikuje. Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem byłby transmitter BT z wejściem optycznym i procesorem dźwięku, który przekoduje DTS/DD na jeden z sygnałów virtual surround. Mam rację? Czyli np. SONY MDR DS6500 by się sprawdziły. Niestety są drogie, w zasadzie już niedostępne, no i nie podłącze ich do laptopa... Nie ma innej opcji na to? Naprawdę na rynku nie ma bezprzewodowych słuchawek surround do kina domowego??
4. A może takie słuchawki: Turtle Beach ELITE 800 by działały z TV? Jest wejście toslink i wygląda na to, że transmitter koduje do DTS Headphone:X (bo konsola PS4 tego nie ma wbudowanego). Pytanie czy takie słuchawki zadziałają z Windows Sonic/ATMOS po podłączeniu do laptopa?
5. Jeżeli udało by się znaleźć rozwiązanie dla zwykłych słuchawek, to myślałem nad: MEEaudio Air-Fi Matrix2
6. Czy to prawda, że w słuchawkach BT jak chciałbym też używać mikrofonu w grach, to pojawia się problem z jakością dźwięku? Czy to tylko kwestia starego BT, a na v4.0+ działa ok?
Ktoś coś podpowie?