Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,

Jako nowy na forum najpierw serdecznie Wszystkich pozdrawiam :10_wink:. Przeczytałem sporo wątków i nie znalazłem takiego, który mógłby mi pomóc w wyborze sprzętu.

Celem moim jest dobranie w miarę grającego sprzętu adekwatnego do Kii Picanto o wartości ok 18 000 zł. Będzie to auto dla Żonki (dlatego się staram B|), która lubi posłuchać muzyki, ale nie jest audiofilką. Auto będę miał u siebie w przyszłym tygodniu. Będzie miało malowane drzwi, więc chcę wykorzystać moment, kiedy i tak będzie rozebrane, do ewentualnego montażu sprzętu.

Założenia:

• Myślę o budżecie do ok 700 zł, chyba, że dodanie kolejnych 200 czy 300 zł wyraźnie poprawi jakość dźwięku.
  • Radio na pewno pozostaje fabryczne (względy estetyczne Żonki 9_9). Jeszcze nie znam jego parametrów. W necie nic nie znalazłem.
  • Nagłośnienie planuję tylko z przodu, chyba, że doradzicie inaczej

Fabryczne głośniki (chyba dwudrożne, osobnych twitterów nie ma) są umieszczone w desce rozdzielczej pod szybą przednią. Zauważyłem maskownice głośników w drzwiach przednich, ale jeszcze nie wiem, czy te miejsca są okablowane i czy w ogóle są to prawdziwe miejsca na głośniki, a nie tylko atrapy .

Chcąc wykorzystać budżet najbardziej efektywnie, więc mam takie pytania:

1. Czy jakość dźwięku (doły i środek) z głośników na desce będzie podobna jak z tych samych dwudrożnych umieszczonych w drzwiach (wygłuszonych matą, tu myślę o StP SILVER 2mm )?
  2. Rozumiem, że jeśli zdecyduję się na drzwi, lepiej jest gdzieś wyżej dołożyć twittery? Czy będzie to rzeczywiście słychać w takim maluchu jak Picanto? Czy macie wtedy jakąś podpowiedź, jak to zorganizować / gdzie kupić?
  3. Jeśli pozostaną w desce, to czy głośniki dwudrożne będą grały znacznie gorzej od odseparowanych?
  4. Kiedy jest sens kupować mały wzmacniacz?
  5. Jeśli chodzi o głośniki, to wstępnie myślę o Hertzach ESK 160 (dwudrożnych lub odseparowanych, mam z nimi bardzo dobre doświadczenia) albo coś podobnej klasy - sugestie mile widziane, szczególnie, jeśli będą tańsze :11_blush:.

Forumowiczów o większych doświadczeniach proszę o całe koncepcje, jeśli będą inne niż moja.

Serdecznie pozdrawiam z Ciechocinka

Radek