frulik Napisano 28 września 2024 Napisano 28 września 2024 Dnia 27.09.2024 o 08:10, MiBu napisał: Po podyfikacji pozostał sam 10uF MKP. Czyli to jest oryginalny schemat ? (i ewentualnie można wywalić C3 i C4) One nie są Bi-Wire, więc skąd podwójne wejście ? Odpisz, cytując
MiBu Napisano 28 września 2024 Autor Napisano 28 września 2024 Schemat znaleziony w sieci. Zgadza się z oryginałem. Jest jedno wejście. Połączone równolegle z wejść jak na schemacie. C3 i C4 = po modyfikacji 10uF MKP. Tak jak pisałem w oryginale był elektrolit 10uF bocznikowany poliestrowym 220nf. Po modyfikacji zastąpiony 10uF MKP. Pojemność 220nF w związku z tolerancją oryginalnego elektrolitu 20% 10uF nie ma znaczenia. Odpisz, cytując
frulik Napisano 28 października 2024 Napisano 28 października 2024 Dnia 4.02.2019 o 09:00, MiBu napisał: przy wymianie cewek uwzględniłem ich początek nawijania; nowe cewki trzeba połączyć w układzie identycznie; Nie za bardzo rozumiem jakie znaczenie ma początek nawijania (przy cewkach powietrznych) . Domyślam się, że początek jest od środka cewki. P.S. Czekam już na dostawę wszystkich części. Odpisz, cytując
MiBu Napisano 29 października 2024 Autor Napisano 29 października 2024 Dla cewki powietrznej w zmiennym polu magnetycznym kierunek podłączenia (teoretycznie) nie ma znaczenia. Podłączyłem po prostu identycznie jak w oryginalnej zwrotnicy. Inna sprawa, że wśród zwrotnic oryginalnych z którymi miałem styczność, wszystkie były podłaczone tak, że koniec cewek był zawsze na niższym potencjale lub od strony wyjścia danego filtra. Zdarzało sie że na płytce i schemacie początek cewek był oznaczony, np. kropką. Początek cewki był wtedy na zewnątrz cewki, a środku koniec. Odpisz, cytując
Recommended Posts