frulik Napisano 28 września Udostępnij Napisano 28 września Dnia 27.09.2024 o 08:10, MiBu napisał: Po podyfikacji pozostał sam 10uF MKP. Czyli to jest oryginalny schemat ? (i ewentualnie można wywalić C3 i C4) One nie są Bi-Wire, więc skąd podwójne wejście ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 28 września Autor Udostępnij Napisano 28 września Schemat znaleziony w sieci. Zgadza się z oryginałem. Jest jedno wejście. Połączone równolegle z wejść jak na schemacie. C3 i C4 = po modyfikacji 10uF MKP. Tak jak pisałem w oryginale był elektrolit 10uF bocznikowany poliestrowym 220nf. Po modyfikacji zastąpiony 10uF MKP. Pojemność 220nF w związku z tolerancją oryginalnego elektrolitu 20% 10uF nie ma znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frulik Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Dnia 4.02.2019 o 09:00, MiBu napisał: przy wymianie cewek uwzględniłem ich początek nawijania; nowe cewki trzeba połączyć w układzie identycznie; Nie za bardzo rozumiem jakie znaczenie ma początek nawijania (przy cewkach powietrznych) . Domyślam się, że początek jest od środka cewki. P.S. Czekam już na dostawę wszystkich części. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października Dla cewki powietrznej w zmiennym polu magnetycznym kierunek podłączenia (teoretycznie) nie ma znaczenia. Podłączyłem po prostu identycznie jak w oryginalnej zwrotnicy. Inna sprawa, że wśród zwrotnic oryginalnych z którymi miałem styczność, wszystkie były podłaczone tak, że koniec cewek był zawsze na niższym potencjale lub od strony wyjścia danego filtra. Zdarzało sie że na płytce i schemacie początek cewek był oznaczony, np. kropką. Początek cewki był wtedy na zewnątrz cewki, a środku koniec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts