Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich!

Obecnie rozglądam się za zestawem kina domowego i jako laik w temacie proszę o pomoc.

Jaki zestaw moglibyście doradzić w cenie do 2000PLN??

Znalazłem już na tym forum dyskusję na temat zestawu Yamaha Virgo 140 (http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=2156&hl=virgo+140), ale wyczytałem tam, że aby zadziałał tam dźwięk 5.1 potrzebny będzie dodatkowy wzmacniacz...

Jakby nie patrzeć, pytanie brzmi :

Co możecie podpowiedzieć jako dobre rozwiązanie w tym przedziale cenowym??

Pozdrawiam.
Piotrek
Napisano
Piotrek D.
Jeżeli juz znalazłeś pewne informacje chwała Tobie za to - poczytac czasem warto ! icon_smile.gif
Ale jezeli już czytasz zerknij, ze praktycznie zawsze pada pytanie
Jakie masz pomieszczenie odsłuchowe, czy sprzet musi byc nowy - wzglednie z 2 reki, jak lubisz typ grania (chyba, ze jeszce nie określony)
Jezeli kino czy bedzie na nim słuchana muzyka.. podaj moze przedział procentowe (np. 60/40 - 60%-kino ; 40% muzyka)
Cenowo trzeba sie napocic aby kupic kino (co nie oznacze, ze nie można).. - rozumie, ze nic nie masz? w domu co mógłbyś wykorzystać?
Pomyśl nad kwestia czy chcesz zestaw 5,1 czy moze 5,0 ? (chyba w tej cenia opcja 2 będzie bardziej rozsądna)
Napisano
Cytat

Piotrek D.
Jeżeli juz znalazłeś pewne informacje chwała Tobie za to - poczytac czasem warto ! icon_smile.gif
Jakie masz pomieszczenie odsłuchowe, czy sprzet musi byc nowy - wzglednie z 2 reki, jak lubisz typ grania (chyba, ze jeszce nie określony)
Jezeli kino czy bedzie na nim słuchana muzyka.. podaj moze przedział procentowe (np. 60/40 - 60%-kino ; 40% muzyka)
Cenowo trzeba sie napocic aby kupic kino (co nie oznacze, ze nie można).. - rozumie, ze nic nie masz? w domu co mógłbyś wykorzystać?
Pomyśl nad kwestia czy chcesz zestaw 5,1 czy moze 5,0 ? (chyba w tej cenia opcja 2 będzie bardziej rozsądna)

Jakie masz pomieszczenie odsłuchowe, - niewielkie - ok15m2
czy sprzet musi byc nowy - niekoniecznie, ale byłoby miło mieć nówkę
jezeli kino czy bedzie na nim słuchana muzyka - zdecydowanie tak, powiedziałbym, że głównie muzyka, podłączenie do tv - sprawa raczej drugorzędna
Pomyśl nad kwestia czy chcesz zestaw 5,1 czy moze 5,0 - co do tej kwestii - to myślałem, czy nie byłoby lepiej kupić jakieś lepszego stereo?

Napisano
Cytat

Cytat

Piotrek D.

Jakie masz pomieszczenie odsłuchowe, - niewielkie - ok15m2
czy sprzet musi byc nowy - niekoniecznie, ale byłoby miło mieć nówkę
jezeli kino czy bedzie na nim słuchana muzyka - zdecydowanie tak, powiedziałbym, że głównie muzyka, podłączenie do tv - sprawa raczej drugorzędna
Pomyśl nad kwestia czy chcesz zestaw 5,1 czy moze 5,0 - co do tej kwestii - to myślałem, czy nie byłoby lepiej kupić jakieś lepszego stereo?

jak lubisz typ grania - pytasz o rodzaj muzyki?
rozumie, ze nic nie masz? w domu co mógłbyś wykorzystać - jest pustka - nowe mieszkanie icon_smile.gif

swoją drogą, myślałem jeszcze nad takim sprzętem:
http://www.allegro.pl/item376988126_yamaha...ty_wroclaw.html
po prostu zastanawiam się, czy nie będzie to rozsądniejsze rozwiązanie przy moich wymaganiach.
Napisano
Piotrek D.

icon_arrow.gif Taka dość znacząca uwaga w swoich postach uzywaj prosze funkcji edytuj !:)
Jeżeli odpowiadasz bezpośrednio nie cytuj wypowiedz icon_smile.gif

Do rzeczy - jeżeli muzyka i głównie w stereo - to tylko kupuj stereo

Np jakieś srednie podłogowce które w filmie też potrafią pokazać pazur
Zpaewniam Ciebie,ze te 2tyś będą spożytkowane o wiele lepiej i rozsądniej

Powiedzm mi myślałeś juz o czymyś czy uderzasz w ciemno ?

Napisano
Ok powiedzmy ze wybraleś Yamahę - mi sie osobiscie podoba jak gra potrafi nawet zagrać głośno i ładnie
Jezeli uzupełnisz zestaw o aktywnego suba (niekoniecznie dedykowanego przez Yamahe) myśle, ze bedziesz zadowolony..ale to przyznam sie szczerze jedna z wielu opcji wyboru - ale wybór moze być zupełnie OK mi osobiście Yamaha sie podoba

czego Ty oczekujesz bo to b. ważne

Napisano
czego Ty oczekujesz bo to b. ważne - nie za bardzo rozumiem pytanie icon_smile.gif

oczkuję, żeby ładnie grało, i żebym się nie musiał zrujnować za mocno..

Swoją drogą - zakładamy, że wybieram tę yamahę (piano craft) - jaki subwoofer możesz doradzić?
Napisano
widzę ze wybrałeś najgorszy kompromis z możliwych na zasadzie tanie a dobrze:) ale jest to do zrealizowania
Masz miejsce na kolumny podstawkowe czy może na podłogowce?

Pomyśl o miejscu w jakim ma stać sprzet tak aby Tobie wygodnie sie słuchało

i napisz jak to wygląda u Ciebie w pokoju - jezeli zajmiesz sie takimi sprawami od początku dokonamy wspolnie lepszej podpowiedzi
Napisano

Na razie jestem na etapie wymyślania, jak to wszystko ma w pokoju wyglądać (odnawiam to mieszkanie - więc sprzęty będę rozlokowywał w przyszłym tygodniu).

wstępnie wymyśliłem to tak, jak w załączniku, więc będzie miejsce na kolumny stojące ("podstawkowe" - to takie wiszące?).

Co do "kompromisu" - taki mam budżet i wolałbym go nie przekraczać. Ew., jeśli podpowiesz jakieś rozsądne rozwiązanie pomyślę intensywnie nad powiększeniem budżetu na ten cel icon_smile.gif

DSC01446.jpg