bozar Napisano 31 października 2018 Napisano 31 października 2018 Dla mojego bardzo leciwego dziadka (88 lat) potrzebuję coś, co posłuży za odtwarzacz audiobooków. Najważniejsze, konieczne cechy: - wbudowany głośnik + gniazdo minijack - duże, proste przyciski - bardzo prosta obsługa - wyświetlacz Wszystko co ma dotykowy ekran, pokrętła zamiast klawiszy itp. odpada. Generalnie - im prostszy, tym lepszy. Jakość dźwięku to sprawa zupełnie trzeciorzędna, z tym, że głośnik musi grać tak, żeby było można go usłyszeć (będę chciał go namówić na słuchawki, ale daję temu jakieś 10% szans). Dziadek - ku mojemu wielkiemu zdziwieniu - nauczył się po moim szkoleniu obsługiwać prosty odtwarzacz DVD, do którego sam wkłada płyty z gazet i sam je odtwarza. Liczę na to, że to samo będzie z odtwarzaczem o ile będzie naprawdę prosty w obsłudze. Stara nokia pozwala mu odbierać rozmowy i dzwonić do kilku osób, ale z odczytaniem SMSa już mowy nie ma:) Odpisz, cytując
Chrs Napisano 2 grudnia 2018 Napisano 2 grudnia 2018 Może rozwiązaniem będzie Czytak 4. Nie ma on wyświetlacza ale ma duży głośnik i duże wyczuwalne klawisze. Książki audio kopiuje się na wymienną kartę pamięci. Jest to odtwarzacz książek i muzyki dla osób starszych i mających problemy ze wzrokiem. Po pełnym naładowaniu pracuje 30 godzin. Więcej szczegółów pod adresem http://www.czytak.com.pl Odpisz, cytując
Barbara Napisano 20 maja 2020 Napisano 20 maja 2020 Poczytaj sobie o "Czytaku". Moja mama ma 94 lata i mam ten sam "problem", co ty. Słucha bardzo chętnie audiobooków na kablu ze słuchawkami podłączonymi do stacjonarnego radia. Obsługuje telefon z klawiszami, piloty do radia i tv, ale ręce jej się bardzo trzęsą i obsługa ekranu dotykowego odpada. Chciałabym znaleźć coś dla niej, co mogłaby obsłużyć sama, z czym mogłaby posiedzieć na balkonie, na świeżym powietrzu - nie lubi siedzieć bezproduktywnie (jak się nudzi to ucieka do pokoju, żeby słuchać książek). Idealny byłby CZYTAK, gdyby nie cena. Ponad 600 zł to i dla mnie i dla niej bardzo dużo. Jeśli coś już znalazłaś, to bardzo proszę o informację. Musi to urządzenie mieć zapamiętywanie, gdzie przerwano słuchanie i wznawiać odtwarzanie w tym miejscu. Odpisz, cytując
Recommended Posts