Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
zwracam się do Was z prośbą o sugestie na temat zestawu kina domowego.

Niedługo przeprowadzam się do nowego domu i postanowiłem stworzyć tam instalację kina domowego.

Parametry pomieszczenia: pokój o powierzchni 52m2, wymiary około 10x5m.

Wstępnie myślę o zestawie:
ampli Yamaha RX-V3800
dvd Yamaha DVD-S1800
front B&W 683
surround B&W 685
centralny B&W HTM61
sub B&W ASW 610 XP

Zestaw ma służyć do kina i w początkowym okresie najprawdopodobniej również do stereo.
Jak to zagra jako zestaw do słuchania muzyki? Słucham głównie rocka i troche popu. Zależy mi na detaliczności, zrównoważonym ale dynamicznym brzmieniu. Powinno to zagrać żywiołowo ale bez niepotrzebnego efekciarstwa.
Natomiast w kinie wskazany jest "kop" :), ale bez przesady, ścian nie musi mi przestawiać.
Jeśli to coś pomoże to powiem, że odpowiada mi brzemienie Pianocrafta - w tej chwilli służy mi jako kino 2.1 w małym salonie.

Macie jakieś uwagi do tego zestawu?
Może warto by było coś zmienić.

Z całym zestawem chciałbym się zamknąć w kwocie około 15-17 tysięcy.

Liczę na wasze uwagi.
  • 2 weeks later...
Napisano
Fajnie to skomponowałeś, podoba mi się taki zestaw i ma to szansę dobrze zagrać. Do muzyki ten amplituner może być jakościowo za słaby, ale wybrałeś bardzo dobre kolumny, więc sądzę, że dynamika i czystość brzmienia B&W pokaże tu klasę.
Napisano
Kolega Jeremi ma rację. Z taką kwotą to sklepy specjalistyczne pokażą najwięcej kombinacji sprzętu. Odsłuch obowiązkowy. Pozmieniają ci elektronikę, kolumny i sam sobie dobierzesz według upodobań. Ważne żeby odsłuch różnego sprzętu odbywał się w tym samym pomieszczeniu i na tych samych kablach, wtedy można powiedzieć coś o różnicach sprzętu grającego.