Pawelchr Napisano 7 lutego 2019 Napisano 7 lutego 2019 Proponuje wątek o dobrych płytach , artystów spoza głównego nurtu, mniej znanych a wartych uwagi. Na dobry początek moje dwa ostatnie zakupy: Lera Lynn " Plays well with the others" - znakomita płyta stosunkowo mało znanej artystki. Można się było zetknąć z jej muzyką w 2 sezonie serialu HBO "Detektyw". Wspomniana płyta jak dotychczas nie odbiła się szerokim echem chociaż w tygodniku Polityka polecał ją i słusznie W. Mann. Płyta krótka nieco ponad 30 min , 9 mało na pierwszy odsłuch spektakularnych ale nieźle nagranych i zyskujących z każdym kolejnym przesłuchaniem piosenek- duetów artystki z innymi wykonawcami. Takie "uczciwe" niedzisiejsze granie , z rodowodem amerykańskiego południa . Naprawdę warto sprawdzić Druga rzecz nieco starsza- Piers Faccini "Two grains of sand" - myślę że mało znany w Polsce artysta- klasyfikowany jako "singer songwriter" ( definicja z rodzaju wszystko i nic) - czyli upraszczając taki chłopiec z gitarą :). Poza śpiewaniem również maluje. Dobra, solidna płyta folkowa, również dobrze nagrana, do wielokrotnego słuchania. Pozdrawiam Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 7 lutego 2019 Napisano 7 lutego 2019 (edytowany) Rzeczywiście, zacząłem własnie słuchać tej pierwszej płyty pani o przeuroczym głosie i jestem zauroczony. Dzięki za rekomendację :). A jęsli chodzi o takie klimaty "chłopców z gitarą" to polecam płyte Sean'a Rowe "New Lore". Edytowano 7 lutego 2019 przez seba3002 Odpisz, cytując
Pawelchr Napisano 9 lutego 2019 Autor Napisano 9 lutego 2019 New Lore na pewno sprawdzę, Dodam jeszcze: Może nie takie nieznane ale jakby ktoś miał przeoczyć- Kaleo z albumem a/b. Świetna rzecz dla miłośników rocka podszytego bluesem. Jak podoba wam się rival sons, raconteurs i podobne klimaty, kupujcie w ciemno. Dobra , rowna płyta bez wypełniaczy. Zaskakująco temperamentna jak na chłopaków z Islandii ? Odpisz, cytując
Recommended Posts