Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam

Forum czytam od dawna, ale dzisiaj zapadła decyzja o założeniu konta - a wiąże się to konkretnie z nagłą dostępnością budżetu na poprawę sprzętu audio i przychylnością żony ( a takiego zbiegu okolicznością aż żal nie wykorzystać 🤔 )

Jakiś czas temu spełniłem marzenie z dzieciństwa ( ale o tym może innym razem i w innym wątpku ) i złożyłem taki oto zestaw :

- Bang Olufsen BEOMASTER 6000 amplituner

- Bang Olufsen BEOGRAM CD 5500

- Bang Olufsen BeoVox S80.2

Każdy z komponentów tego zestawu jest realnie patrząc wart około 600/700 zł.

Przechodząc do sedna - mam do wydania 1300 zł wolnej gotówki + 600 zł za odsprzedany sprzęt czyli około 2000 zł na wymianę dowolnego elementu z powyższego zestawu.

Który z jego elementów w chwili obecnej najsłabszym ogniwem i warto by było go zmienić ?

Jestem realistą i z uwagi na budżet, oraz klasę nowego sprzętu w tym budżecie rozglądam się tylko za używanym i jego wiek zdecydowanie mi nie przeszkadza ( jednak docelowo wolałbym żeby było to coś z lat 1980/90+ ).

Miejsce odsłuchu to pokój 25m2 - praktycznie idealny kwadrat, ściany pełna cegła,  podłoga lita deska, drewniany strop - stare dobre budownictwo z 1932 roku ;] ( chociaż nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie przy tej klasy sprzęcie ). 

Odnośnie samych głośników - moim zdaniem brzmienie jest naprawdę na wysokim poziomie i odpowiada mi jak grają. ( zaznaczam, jednak że jestem kompletnym amatorem )

Ogólne wytyczne :

- interesuje mnie tylko zestaw stereo

- jeśli kolumny, to tylko podstawkowe

- producent dowolny, nie mam uprzedzeń w tej kwestii

- kwota 2000 zł +/- 200 zł

- sprzęt używany

Tak wiem - B&O wygląda, a nie gra ;]

Edytowano przez Masak