Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Mam do wydania 8 000zł na amplituner i głośniki. Na dzień dzisiejszy zestaw 5.1 .

Zastosowanie: kino domowe, zestaw do słuchania muzyki.

Opcje dodatkowe: możliwość podpięcia kompa i/lub usb.

Czekam na propozycje i z góry za nie dziękuję.
Napisano
Cytat

za 8 tyś mozesz wybrac co najmniej 5 zestawów lub 50..pytanie jest bardzo ogolnikowe, prosimy o referat skoro taka kasa do wydania

Tak jak napisałem, chcę za tą kwotę kupić tylko amplituner i zestaw głośników do tego. W chwili obecnej nie chcę rozdrabniać kasy na cd i/lub dvd do tego, bo taki zakup planuję w przyszłości (chyba, że będzie jakiś zestaw o dobrych osiągach, w którym to już jest). Na chwilę obecną chcę mieć 2 dobrej jakości rzeczy.

Amplituner chciałbym, aby miał możliwość podpięcia zestawu głośników 7.1 , chociaż na chwilę obecną chcę kupić zestaw głośników 5.1 - nie ma chyba później większego problemu z dokupieniem dwóch kolejnych i podłączeniem ich?

Chciałbym za tą kwotę mieć dobrej jakości zestaw audio (na dobrych kilka lat) zarówno do słuchania muzyki, jak i funkcjonującego jako kino domowe. Możliwość podpięcia pod to kompa będzie dużym plusem, gdyż w nim trzymam większość muzyki (wiem, że np. Yamaha RX-V2700 ma taką możliwość). Jeśli już nie, to przynajmniej możliwość podpięcia pendrive.

Co do firmy i marki, to biorę pod uwagę Yamahe, Denona, Onkyo i Harman Kardon. Chcę coś najlepszego i nie wiem, która z tych firm oferuje najwyższej klasy sprzęt za tą kwotę. Tak sobie założyłem, że na amplituner chciałbym wydać 3000, a resztę na głośniki. Niemniej jednak proporcja ta może ulec zmianie. Cenowo moim wyznacznikiem jest skapiec.pl .

Ogólnie tematyka audio pozostaje dla mnie tajemnicą, stąd też moja prośba do Was, którzy znają się na rzeczy i w tym siedzą. Jestem otwarty na wszelkie sugestie, plusy i minusy, rozwiązania.
Napisano
Ok powiem Ci co ja o tym sądze
Wybrałeś marki..posłużyłeś się testami lub wyglądem, marki są ok ale każda marka chrakteryzuje się czymś innym tak jak Yamaha wygrywa w kinowych wątkach tak często inne np Denon gra po prostu ladniej.. chcoć zależto od modelu konfrontacji z jakimi głośnikami kablami etc..
Harman to amreykański wyczyb czyli gra mocno z wysoką rezerwą prądową i jak każdy wie, w specyfikacji jak harman podac 70W na kanła to już zaczyna się robić pożądnym klockiem po te 70w zachowuje od min do max i nie traci..
Kino - postaw po prostu na 5,1..7,1 jako się nei przyjeło nie wspominajać ze w ogole malo filmów jest wypuszczona w takim formacie..naprawde..
Kompa kablem możesz podłączyć do każdego ampli - tu nie ma żadnego problemu..
Co do tematyki audio skoro początki czeka Ciebie długa droga - pośpiech niewskazany, za to bardzo wskazane żmudne odłuchy
Napisano
Cytat

Wybrałeś marki..posłużyłeś się testami lub wyglądem, marki są ok ale każda marka chrakteryzuje się czymś innym tak jak Yamaha wygrywa w kinowych wątkach tak często inne np Denon gra po prostu ladniej.. chcoć zależto od modelu konfrontacji z jakimi głośnikami kablami etc..
Harman to amreykański wyczyb czyli gra mocno z wysoką rezerwą prądową i jak każdy wie, w specyfikacji jak harman podac 70W na kanła to już zaczyna się robić pożądnym klockiem po te 70w zachowuje od min do max i nie traci..
Kino - postaw po prostu na 5,1..7,1 jako się nei przyjeło nie wspominajać ze w ogole malo filmów jest wypuszczona w takim formacie..naprawde..
Co do tematyki audio skoro początki czeka Ciebie długa droga - pośpiech niewskazany, za to bardzo wskazane żmudne odłuchy

Właśnie wiem i zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego też chciałbym mieć jak najbardziej wyważony sprzęt w całości, zarówno amplituner jak i głośniki do niego. Gubię się w całym tym żargonie i nie wiem na dobrą sprawę, na które parametry zwracać uwagę, które są wyznacznikami jakości danego sprzętu i jak dobrać jedno do drugiego.
Napisano
Cytat

Cytat

Właśnie wiem i zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego też chciałbym mieć jak najbardziej wyważony sprzęt w całości, zarówno amplituner jak i głośniki do niego. Gubię się w całym tym żargonie i nie wiem na dobrą sprawę, na które parametry zwracać uwagę, które są wyznacznikami jakości danego sprzętu i jak dobrać jedno do drugiego.

Znalazłem takie modele, który byście wybrali i dlaczego?
DENON AVR-2809
Onkyo TX-SR875E
Yamaha RX-V2700