Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie 

Mam zamiar sprawić sobie zestaw stereo do pokoju ( jakieś 4,5m x 4,5m ), a jestem całkowicie zielony w kwestiach nagłośnienia.

Cel – czysty dźwięk z wyrazistym, ciepłym i „ nie przygniatającym” basem, głowie zależy mi na czystości i jakości, a nie na mocy która pozwoli mi poruszyć fundamenty mieszkania(ale też dzieci tym usypiać nie będę).

Kwota do przeznaczenia – do 1500zł ( a można taniej ? ) , większa cześć na kolumny podłogowe rozmiar może być duży ( z tego co się orientuje to na kolumny właśnie powinno się „skoncentrować” większą część swoich środków – jeśli się mylę to proszę o korektę ).

Preferencje muzyczne – głównie: jazz, rap, soul, klasyka ( generalnie dużo bębnów, talerzy, pianina, skrzypiec ).

Sprzęt nowy lub używany ( używany – tyle tego na allegro, że nie wiem czy kupię wyjątkowy sprzęt czy bubel ). Myślę że najlepiej teraz kupić wzmacniacz i kolumny i podłączyć to do kompa, a potem inwestować w player CD. Jestem otwarty na sugestie, ponieważ sam dokładnie nie wiem co będzie dla mnie najlepsze….

Z góry dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam !
Napisano
Cytat

Witam serdecznie 

Mam zamiar sprawić sobie zestaw stereo do pokoju ( jakieś 4,5m x 4,5m ), a jestem całkowicie zielony w kwestiach nagłośnienia.

Cel – czysty dźwięk z wyrazistym, ciepłym i „ nie przygniatającym” basem, głowie zależy mi na czystości i jakości, a nie na mocy która pozwoli mi poruszyć fundamenty mieszkania(ale też dzieci tym usypiać nie będę).

Kwota do przeznaczenia – do 1500zł ( a można taniej ? ) , większa cześć na kolumny podłogowe rozmiar może być duży ( z tego co się orientuje to na kolumny właśnie powinno się „skoncentrować” większą część swoich środków – jeśli się mylę to proszę o korektę ).

Preferencje muzyczne – głównie: jazz, rap, soul, klasyka ( generalnie dużo bębnów, talerzy, pianina, skrzypiec ).

Sprzęt nowy lub używany ( używany – tyle tego na allegro, że nie wiem czy kupię wyjątkowy sprzęt czy bubel ). Myślę że najlepiej teraz kupić wzmacniacz i kolumny i podłączyć to do kompa, a potem inwestować w player CD. Jestem otwarty na sugestie, ponieważ sam dokładnie nie wiem co będzie dla mnie najlepsze….

Z góry dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam !

Weź pod uwagę rzadko spotykane kolumny cyfrowe, tzn z wbudowanymi przetwornikami cyfrowo-analogowymi i kompletem wzmacniaczy, jak np. Philips DSS-930, DSS-940 lub Meridian D-600. Jest to sprzęt kilkunastoletni, ale z uwagi na swoje walory, rzadko spotykany na rynku, a jeśli już, to z reguły pochodzi od pierwszego właściciela i jest w dobrym stanie technicznym. Np. nowe kolumny DSS-930 kosztowały kiedyś około 6 000 zł, Meridian był jeszcze droższy.
Akurat widziałem ostatnio i DSS-930 i D-600 na allegro. Ceny niestety były wyższe - około 2000 zł. DSS-930 był wraz z resztą wieży i standami, stąd cena nie wydaje się zbyt wygórowana. Przyznam, że mnie takie kolumny kosztowały znacznie taniej.
Ja używam DSS-930 w pokoju podobnym do Twojego i naprawdę jakość dźwięku jest bardzo dobra. Dzięki obudowie zamkniętej bas się nie ciągnie, a cyfrowa korekcja charakterystyki rozciąga pasmo w dół do 40 Hz (- 3 dB). Górę obsługuje głośnik wstęgowy, a pasmo między głośniki jest dzielone w cyfrowej zwrotnicy.
DSS-940 ma podobną elektronikę, jednak zamiast dwóch 13- centymetrowych polypropylenowych głośników ma jeden 17 cm o membranie z włókna węgłowego zamontowany w obudowie b-r. Zamiast wstęgi wysokie tony obsługuje tradycyjny głośnik kopułkowy. Pasmo tej kolumny schodzi do 35 Hz.
Mniej zaawansowych technologii jest w Meridianie, który ma co prawda wbudowany przetwornik d/a, ale podział pasma między głośniki jest już przeprowadzany na sygnale analogowym. Meridian jednak ma wiekszy potencjał, z uwagi na zastosowanie dwóch polypropylenowych głośników 17 cm i kopułki aluminiowej Seasa, co pozwala mu na pracę w większych pomieszczeniach.
W dobie cyfryzacji całego sprzętu audio-video zastosowanie kolumn operujących na sygnale cyfrowym jest chyba dobrym posunięciem. Niebawem radio i telewizja przejdą na sygnały cyfrowe, DVD, tunery sat już na nim operują, a dojdą jeszcze muzyczne serwery internetowe.
Pod przedwzmacniacz (komplet z kolumnami) kablami cyfrowymi mogę podpiąć bodajże 4 urządzenia, a ponadto jeszcze kilka sygnałem analogowym.
Kolumny te mają jednak jedną wadę wynikającą z ich wieku, a mianowicie nie przyjmują sygnału o częstotliwości próbkowania powyżej 48 kHz i stąd CD czy DVD musi mieć możliwość wysłania go zgodnie z tym wymogiem.