Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Szukam po forum informacji na temat doboru wzmacniacza do wielkości pomieszczenia...

Jakiś czas temu zacząłem wchodzić po latach w świat dźwięku. I apetyt rośnie. 

Stan na dziś - pomieszczenie ok. 70 m2, część odsłuchowa ok. 25 m2.

Kolumny - Dali Oberon 7, gramofon Technics Sl-5310 + Ortofon blue, amplituner Yamaha rx-797  (planuję go zmienić na wzmacniacz i dokupić tuner - i tu jest problem - to, co biorę pod uwagę to LUXMAN (lata 80 - o ile to ma jakiekolwiek znaczenie dla moich rozterek) o mocy wyjściowej 50 W przy impedancji 8 ohm) - mogę go posłuchać przed zakupem ale nie mogę go przytargać na testy domowe.

Mam też deck, cd - ale one nie stanowią kryterium, bo ich zmiana mnie nie stresuje, bo słucham głównie radia i winyli. CD z kolędami lub kaset "z epoki pirata" mogę dla fantazji posłuchać na czymkolwiek.

Proszę o info (bo kolumn na razie nie zmieniam - roczne sztuki, jestem zadowolony) - czy ich 6 ohm to problem?

Sprawa druga czy te 50 W (do normalnego słuchania, a nie dyskotek) w takim dużym pomieszczeniu wystarczy czy muszę mieć więcej? A może wystarczy mniej?