Skocz do zawarto艣ci

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Przygotowuj臋 salon ok. 5x5m, d艂u偶szy bok otwarty na kuchni臋, pod kino domowe (na pocz膮tku projektor bez TV).

B臋dzie to moje pierwsze KD, wiem tyle co z r贸偶nych for, poradnik贸w, wi臋c nie za wiele :)

Chc臋 zbudowa膰 system 5.1.4 g艂贸wnie pod filmy, troch臋 muzyki i mo偶e gier (60/30/10).

Zaznacz臋, 偶e nie jestem "audiofilem", interesuje mnie zestaw ze 艣redniej p贸艂ki.

Poni偶ej rzut pomieszczenia, kanapa b臋dzie odsuni臋ta od 艣ciany tak, 偶eby wesz艂y za ni膮 tylne g艂o艣niki. Do jutra musz臋 podj膮膰 decyzj臋 gdzie maj膮 by膰 g艂o艣niki sufitowe oraz projektor - elektryk k艂adzie kable.

Czy rozmieszczenie g艂o艣nik贸w sufitowych (poni偶ej na czerwono) b臋dzie ok? Tylne od 艣ciany b臋d膮 oddalone ok. 20-30cm, mog膮 by膰 tak blisko?

Projektor pod sufitem, ok. 4m od ekranu (tu gdzie jest narysowany TV), mniej wi臋cej na linii 艣wiat艂a 艃 na poni偶szym rzucie.

PTyy7k.png

Chcia艂bym si臋 zmie艣ci膰 w 10 ty艣 (za samo KD), co niestety mo偶e by膰 bardzo trudne, wchodzi w gr臋 nagi臋cie tego bud偶etu.

Amplituner musi by膰 9-kana艂owy, wi臋c pewnie co艣 pokroju Onkyo 830 co ju偶 zjada 4 ty艣 pln.

G艂o艣niki sufitowe kt贸re艣 Magnat Interior ICP 62? 82? -> 4x 200pln. - czy do nich trzeba/warto jak膮艣 obudow臋 ochronn膮, 偶eby d藕wi臋k nie szed艂 do g贸ry?

Reszta jak na razie nie mam poj臋cia.

Prosz臋 o porady po 1 czy ustawienie b臋dzie ok, po 2 na jaki sprz臋t patrze膰?