Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mimo że jest wiele tematów dotyczących adaptacji, to jednak nie mogę znaleźć tego, co interesuje mnie.

Przeprowadzam się do mieszkania, które jest w stanie deweloperskim i które będę wykańczał. Zastanawiam się o czym warto pomysleć przed rozpoczęciem prac, by cieszyć się później najlepszym dźwiękiem?

Jednym z pierwszych pomysłów jest specjalna pianka akustyczna pod panele. Byłbym skłonny dołożyć trochę funduszy, żeby nie utrudniać życia sąsiadom z dołu i rozkręcić muzykę czasem trochę głośniej. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

Druga rzecz to aneks kuchenny na jednej ze ścian. Również chcielibyśmy mieć aż dwoje dużych drzwi, pozycja do ustalenia, wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane. Są też drzwi balkonowe.

Załączam plan. Dajcie proszę znać o czym mogę już teraz pomyśleć, a także gdzie widzielibyście stereo. Przykładowe pytania, które mnie nurtują - czy drzwi będą ok, czy jest jakaś specjalna podłoga, jakaś farba czy coś, jak zrobić najlepszą akustycznie kuchnię, czy da się coś zrobić z oknami, z grzejnikami etc. Nie pytam generalnie o typowe dyfuzory, absorbery i rozmaite zasłony, tylko poziom niżej.

Wysokość mieszkania 2.58, od wylewki do sufitu.

Posiadam wysokiej klasy monitory, które schodzą poniżej 40Hz i którym nie brakuje basu.

Zrzut ekranu 2020-02-27 o 14.18.01.png