Skocz do zawartości

Polaczenie tv z amplituner - problem

glowix

Recommended Posts

Pytania: czy jest możliwe podłączyć amplituner z tv i dekoder Polsatu cyfrowy zeby kablem optycznym leciał dźwięk a HDMI obraz? W amplitunerze mam dwa wejścia optyczne dlaczego podłączając do jednego wejścia kabel optyczny mam zły dźwięk a na drugim dobry? Dodam że narazie mam dwie kolumny a nie całe kino. Czy jest mozLiwe żeby jedno wejście na kabel optyczny było źepsute a drugie dobre? Dodam że gdy łącze wszystko kablem HDMI na wejścia arc również dzwiek płynący z tv z internetu jest zly.Posiadam aktualnie amplituner Yamaha RX v685 i dwie kolumny. Docelowo ma być kino. Poniżej opis tego co robiłem.Podłączyłem wpierw ampli z tv za pomocą kabla HDMI wejściami HDMI arc. Dekoder Polsatu za pomocą HDMI do ampli. Telewizja z dekoderu i dźwięk chodził bez zastrzeżeń. Natomiast YouTube z tv dźwięk brzmi źle jakieś spowolnienia ściszania i zglasniania. Dodam jeszcze że wszystko włączałem jednym pilotem co stanowi niejako plus nie tyle dla mnie ale dla dzieci czy zony. Rozwine w pytaniu o co chodzi z tym pilotem. Kupiłem kabel optyczny. W tym ampli mam dwa wejścia optyczne. Podłączając do wejścia pierwszego znów dźwięk z internet z tv chodzi źle a w drugim dobrze. Dlatego proszę o odpowiedzi czy jest możliwe by wszystko włączało mi się jednym pilotem i co jest z tymi wejściami na kablu optycznym. Dzięki!