Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam!

W końcu postanowiłem stworzyć pierwszy setup do oglądania filmów i słuchania muzyki. 
Projektor Oktoma HD27e i 100calowy ekran ramowy juz idzie. 
Nad Audio sie jeszcze zastanawiam, ale póki co planuje zakupić ampli + kolumny podstawkowe, i pózniej dokupić middle. 
Z subwoofera póki co rezygnuję, bo jest to 2 piętro(ostatnie),3 rodzinnego domu. I nie wiem, jak nawet na to zareagują :D

Zestaw który upatrzyłem: 
Yamaha MusicCast RX-V481
ELAC DEBUT 2.0 B5.2

Główne źródło Chromecast.

I teraz pojawiają sie schody, bo pokój jest bardzo nietypowy, otwarty, bez żadnych drzwi.
Są 2 sciany na których mogę umieścić ekran, niestety obie są tylko odrobine szersze od ekranu, dlatego głośniki nie mogą stać z boku, a muszą pod ekranem.
Wchodzą w grę jedynie podstawkowe, do ekranu będzie okolo 50cm od ziemi. Pokoj ma 2.2m wys. 

Skłaniałem się za opcja 1. ale w tym przypadku bedzie otwarta przestrzeń za miejscem odsłuchu - co może powodować problemy? 
Przy opcji drugiej, to wąskie przejście na dole rysunku, moge zasłonić jakąś zasłoną(Pomogło by w audio?), niestety od górnej strony nie było by żadnej osłony. 
Na ziemię poleci dywan.
X oznaczone mniej więcej miejsce odsłuchu/projektora. 

W związku, że podstawkowe głośniki będą stały na podłodze, to jest sens stawiać je na czymś takim co skieruje je delikatnie w górę?
https://allegro.pl/oferta/podkladki-pod-monitory-isopads-ip-9172885533

346157255_Ustawieniepokoju2.thumb.jpg.c100fb62c1e3ebf0e3e447e459b5378f.jpg