Radi73 Napisano 15 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2009 Mam pytanie dotyczące takiego połaczenia odtwarzacza BLUE-RAY: tu wykorzystam gniazda component, a do TV: tu chcę wykorzystać scarta (bo poza tym jest tylko S-VIDEO i zwykłe wyjście współosiowe VIDEO, przez innych nazywane potocznie czincz . Czy to połaczenie będzie w tej sytuacji najlepsze? I fizycznie jaki sygnał otrzymam już na telewizorze: chociaż RGB??? Przewodów na rynku mamy dostatek, chcę kupić : http://www.ceneo.pl/772586 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 16 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2009 Witam!Przerabiałem kiedyś ten temat, i to nawet na tym forum, z tego co wiem oba sygnały, Component i RGB są niekompaktybilne. Chyba że na componencie (wyjście z odtwarzacza) Masz możliwość w ustawieniach Menu zmienić sygnał na RGB.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 16 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2009 Używałem łączówko component Scart do podłączenia nagrywarki do telewizora.Działa ok ale jest to najsłabszy typ połączenia.Do Blue Raya trzeba telewizora Full HD i oczywiście kabla HDMI.Gdy brak wejść w telewizorze trzeba zastosować przejściówkę na kilka wejść jest na Allegro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 16 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2009 Witam!Żeby nie być gołosłownym http://www.kinodomowe.idg.pl/artykuly/3597....component.html i http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16924.Kolego Kibic, pomyliłeś komponent z kompozytem. Jeżeli telewizor posiada wejście SCART, to przyjmuje on w swojej wersji opisanej jako "RGB" sygnały: RGB(R-Czerwony, 0,7 Vp-p (obciążenie 75 Ω), G-Zielony,0,7 Vp-p (obciążenie 75 Ω) i B-Niebieski 0,7 Vp-p (obciążenie 75 Ω)), sygnał Kompozyt (zespolony)-1,0 Vp-p (obciążenie 75 Ω) i sygnał S-VIDEO czyli Luminacja 1,0 Vp-p (obciążenie 75 Ω) oraz Chrominacja (barwa) 0,3 Vp-p (obciążenie 75 Ω). Pomijamy dwa ostatnie, ponieważ nas nie interesują, i konfrontujemy RGB z Komponent: Y- 1,0 Vp-p (obciążenie 75 Ω), Pr(U)- 0,70 Vp-p (obciążenie 75 Ω), Pb(V)- 0,70 Vp-p (obciążenie75 Ω). Według algorytm.pl definicja Komponent brzmi "...Składowe obrazu, gdzie litera Y określa luminację (jasność obrazu), U nasycenie, a Y odcień. Aby można było wyświetlić obraz na monitorze sygnał musi być przekształcony na składowe RGB..."Ni jak nie pasuje to do RGB, potrzebny jest konwerter.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 19 stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2009 Dzięki za wyczerpującą odpowieź Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radi73 Napisano 2 lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2009 Niestety nie powiodło się!!! Ten post napisałem dla kolegi, który ma ten problem. Ma - ponieważ do dziś nie rozwiązaliśmy go. Odtwarzacz BLUE-RAY po podłączeniu kabla component-scart nie ,,widzi" tego połączenia? Nie wysyła sygnału z gniazd component, gdy z drugiej strony kabla jest zwykłe scart ..........Pozostaje chyba tylko wymiana telewizora na LCD z HDMI? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts