karbeti #1 Napisano 15 sierpnia 2020 Dzień dobry. Takie pytanko. Jakie macie podejście do gniazd głośnikowych zamontowanych w ścianie na stałe? Czy to dobre rozwiązanie aby uporządkować majdan z kablami? Czy takie gniazda nie obniżają jakości dźwięku? Zamówiłem u stolarza szafkę RTV i rozważam przy okazji po bokach zamontować takie gniazda. Obecnie kolumny mam podłączone do amplitunera Kimber Kable 4PR i takie też zamontowałbym w ścianie. Uważacie że to dobry pomysł? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Grzegorz38 #2 Napisano 15 sierpnia 2020 Wiadomo że każde dodatkowe połączenie może mieć jakiś wpływ w torze audio , zastosowanie dobrej jakości gniazd może zminimalizować ten problem, Ważne by przy połączeniu kabla z gniazdem wyeliminować dopływ powietrza gdyż miedz się utlenia z czasem przy dostępie powietrza i z racji tej reakcji chemicznej z czasem takie połączeni traci nieco na jakości Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
karbeti #3 Napisano 15 sierpnia 2020 (edytowany) Konkretnie w jaki sposób wyeliminować dopływ powietrza? Nigdy tego nie robiłem. Chciałbym uniknąć jakichkolwiek błędów. Czy kabel wkładać w jakiś peszel? Chciałem go puścić za listwą podłogową. Edytowano 16 października 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Grzegorz38 #4 Napisano 15 sierpnia 2020 Najlepiej końcówki przewodów przed przy przykręceniem do gniazd ściennych pokryć równo cyną z dodatkiem srebra , potem zakręcić mocno w gniazdo ścienne taka operacja zablokuje dopływ tlenu i zarazem zablokuje utlenianie się miedzi z czasem, a srebro zawarte w cynie zwiększy przewodność styku tu masz taką cynę - https://allegro.pl/oferta/cyna-lutownicza-z-topnikiem-srebro-4-sn96ag4-10g-8237465374 , oczywiście do takiej operacji jest potrzebna lutownica za listwą może śmiało iść ważne są koncówki które się przykręca do gniazd . A jeśli gniazdo głośnikowe ścienne ma z tyłu możliwość przylutowania kabli to lutujesz je tą cyną do blaszek . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
karbeti #5 Napisano 15 sierpnia 2020 (edytowany) Ok dziękuję. Edytowano 16 października 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
karbeti #6 Napisano 15 sierpnia 2020 A może ktoś posiada taką wiedzę jakie są sprawdzone gniazda a jakich unikać. Takie się nada? https://allegro.pl/oferta/gniazdo-glosnikowe-scienne-podtynkowe-terminal-2g-6823807167 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Grzegorz38 #7 Napisano 15 sierpnia 2020 Do amplitunera wystarczą , najlepsze są pokryte złotem dzięki temu straty na jakości sygnału są mniejsze gdyż złoto ma bardzo doby przepływ sygnału (mały opór na styku) w stosunku do innych materiałów . Do dobrego wzmacniacza stereo każdy by polecił bezpośrednie połączenie wzmacniacz - kolumny Amplitunery nie zawsze potrafią wyciągnąć to co wzmacniacz stereo, zwłaszcza AV sam to przerabiałem , choć na pewno wielu się nie zgodzi z tym stwierdzeniem jeśli gniazda ścienne są faktycznie złocone i przyłączysz do nich złocone banany to rezultat będzie dobry najlepszy rezultat jest gdy tor audio zostaje bezpośrednio wzmacniacz-kolumna wszystko również zależy od posiadanych komponentów audio . Kable są dobre a jakie kolumny i jaki amplituner? Powiem szczerze że sam bym wolał bezpośrednie połączenie . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
karbeti #8 Napisano 16 sierpnia 2020 kolumny Tannoy revolution xt 6f, Onkyo tx8390. Jak uporam się z remontem, Onkyo wymienię na Marantz pm7000n. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach