Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry. Takie pytanko. Jakie macie podejście do gniazd głośnikowych zamontowanych w ścianie na stałe? Czy to dobre rozwiązanie aby uporządkować majdan z kablami? Czy takie gniazda nie obniżają jakości dźwięku? Zamówiłem u stolarza szafkę RTV i rozważam przy okazji po bokach zamontować takie gniazda.  Obecnie kolumny mam podłączone do amplitunera Kimber Kable 4PR i takie też zamontowałbym w ścianie. Uważacie że to dobry pomysł?

Napisano

Wiadomo że każde dodatkowe połączenie może mieć jakiś wpływ w torze audio , zastosowanie dobrej jakości gniazd może zminimalizować ten problem,

Ważne by przy połączeniu kabla z gniazdem wyeliminować dopływ powietrza gdyż miedz się utlenia z czasem przy dostępie powietrza i z racji tej reakcji chemicznej z czasem takie połączeni traci nieco na jakości

Napisano (edytowany)

Konkretnie w jaki sposób wyeliminować dopływ powietrza? Nigdy tego nie robiłem. Chciałbym uniknąć jakichkolwiek błędów. Czy kabel wkładać w jakiś peszel? Chciałem go puścić za listwą podłogową.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...
Napisano

Najlepiej końcówki przewodów przed przy przykręceniem do gniazd ściennych pokryć równo cyną z dodatkiem srebra , potem zakręcić mocno w gniazdo ścienne

taka operacja zablokuje dopływ tlenu i zarazem zablokuje utlenianie się miedzi z czasem, a srebro zawarte w cynie zwiększy przewodność styku

tu masz taką cynę - https://allegro.pl/oferta/cyna-lutownicza-z-topnikiem-srebro-4-sn96ag4-10g-8237465374 , 

oczywiście do takiej operacji jest potrzebna lutownica

za listwą może śmiało iść  ważne są koncówki które się przykręca do gniazd .

A jeśli gniazdo głośnikowe  ścienne  ma z tyłu możliwość przylutowania kabli to lutujesz je tą cyną do blaszek .

Napisano

Do amplitunera wystarczą , najlepsze są pokryte złotem dzięki temu straty na jakości sygnału są mniejsze gdyż złoto ma bardzo doby przepływ sygnału (mały opór na styku) w stosunku do innych materiałów .

Do dobrego wzmacniacza stereo każdy by polecił bezpośrednie połączenie  wzmacniacz - kolumny

Amplitunery nie zawsze  potrafią wyciągnąć to co wzmacniacz stereo,  zwłaszcza AV

sam to przerabiałem , choć na pewno wielu się nie zgodzi z tym stwierdzeniem

jeśli gniazda ścienne są faktycznie złocone i przyłączysz do nich złocone banany to rezultat będzie dobry

najlepszy rezultat jest gdy tor audio zostaje bezpośrednio  wzmacniacz-kolumna

wszystko również zależy od posiadanych komponentów audio .

Kable są dobre a jakie kolumny i jaki amplituner?

Powiem szczerze że sam bym wolał bezpośrednie połączenie .