Maciej Anc Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Witam wszystkich, jakiś czas temu kupiłem na targu staroci płyty CD od Pana, który sprzedawał ich dosłownie hurtowe ilości. Płyty jak nowe mimo że z lat 1980-2000 więc początkowo byłem super zadowolony ale po czasie zacząłem się zastanawiać czy to na pewno oryginały. Od jednej osoby usłyszałem że płyty te nie mają książeczek więc na 100% są to piraty. Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o płyty CD, idąc za wskazówkami z internetu sprawdziłem czy z tyłu płyty na nazwijmy to wewnętrznym pierścieniu są jakieś kody (przepraszam ale nie wiem jak to fachowo nazwać) i rzeczywiście na każdej płycie takie są. Moje pytanie jest takie, czy brak książeczki to znak że płyta to na 100% pirat? Jeżeli nie to jak mogę stwierdzić co właściwie kupiłem? Z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 (edytowany) Witam Na płycie w środku powinna być nazwa firmy która je TŁOCZY np: TAKT, TECHNICOLOR. Nie wiem czy teraz jeszcze stosuje się Hologramy!! Możesz zrobić zdjęcia? Edytowano 9 września 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Anc Napisano 9 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2020 Bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz zrobię zdjęcia kilku płyt i wyślę tutaj Zdjęcia o które prosiłeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 (edytowany) Brak książeczki? Jako spisu utworów, podziękowań artysty/zespołu za pomoc w stworzeniu płyty. BARDZO CIĘŻKO coś powiedzieć czy to są oryginały? Kolor na krążku też bez problemu można zrobić! Jakościowo jak? utwory przeskakują? Grają czysto? Powinno być bez żadnych zakłóceń! CD-Audio, Audio-CD, CD-DA (ang. Compact Disc Digital Audio) – standard cyfrowego zapisu dźwięku na płycie kompaktowej wykorzystujący kodowanie PCM o częstotliwości próbkowania 44,1 kHz i rozdzielczości 16 bitów na próbkę. Jest to dobra jakość nagrania posłuchaj sam oceń! Opisy utworów z danej płyty znajdziesz w necie bez problemu wydrukujesz wsadzisz w (CASE-opakowanie płyty) i będziesz wiedział jakie masz piosenki! W Biedronce płyty są nawet po 20zł ludziska kupują 😉 Też chyba z 10 mam i grają 👍 Edytowano 9 września 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Anc Napisano 9 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2020 Same płyty grają powiedział bym bardzo dobrze, nie ma mowy o żadnych zacięciach czy przeskakiwaniu. Spisy utworów też są, ta tylnej stronie opakowania. Niektóre płyty posiadają coś w rodzaju podziękowań/opisu kto przyczynił się do powstania płyty, jest to zapisane gdy rozłoży się papier, który robi też za okładkę (nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi). Myślisz że gdybym zabrał je do sklepu który zajmuje się płytami CD czy ogólnie Audio to byli by wstanie stwierdzić czy to oryginalne płyty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 (edytowany) 18 minut temu, Maciej Anc napisał: (nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi). Akurat z krążkiem CD,DVD,BLU-RAY!! Miałem dużą styczność pracowałem 5 lat w firmie TECHNICOLOR pod Piasecznem (wpisz w google) To nie znaczy że jestem EKSPERTEM w tej materii 😎 powiedzmy coś wiem!! Skoro grają czysto i mają jakieś opisy to ja bym się specjalnie nie zastanawiał nad ich ORYGINALNOŚCIĄ. Słuchaj muzyki i tyle 👍 Jeżeli to nie tajemnica możesz napisać ile zapłaciłeś za sztukę? Nie wymagam 😉 Edytowano 9 września 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Anc Napisano 9 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2020 Wielkie dzięki za pomoc, Każdą płytę kupiłem za 10zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Cena dobra👍 Pozostaje tylko słuchać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Piraty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Tak oficjalnie od razu 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol kosecki Napisano 29 października 2020 Udostępnij Napisano 29 października 2020 dawne płyty też nie zawsze jakieś mega wypasione książeczki miały, wyglądają na oryginalne. ale jak dobrze grają ciesz się bo spoko płyty w dobrej cenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macij Napisano 14 lipca Udostępnij Napisano 14 lipca Dnia 9.09.2020 o 19:05, Maciej Anc napisał: Witam wszystkich, jakiś czas temu kupiłem na targu staroci płyty CD od Pana, który sprzedawał ich dosłownie hurtowe ilości. Płyty jak nowe mimo że z lat 1980-2000 więc początkowo byłem super zadowolony ale po czasie zacząłem się zastanawiać czy to na pewno oryginały. Od jednej osoby usłyszałem że płyty te nie mają książeczek więc na 100% są to piraty. Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o płyty CD, idąc za wskazówkami z internetu sprawdziłem czy z tyłu płyty na nazwijmy to wewnętrznym pierścieniu są jakieś kody (przepraszam ale nie wiem jak to fachowo nazwać) i rzeczywiście na każdej płycie takie są. Moje pytanie jest takie, czy brak książeczki to znak że płyta to na 100% pirat? Jeżeli nie to jak mogę stwierdzić co właściwie kupiłem? Z góry dziękuję za pomoc. Chyba wiem od kogo, czy chodzi o pana marka z zielonego rynku na przymorzu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 14 lipca Udostępnij Napisano 14 lipca 44 minuty temu, Macij napisał: Chyba wiem od kogo, czy chodzi o pana marka z zielonego rynku na przymorzu? Serio, post sprzed ponad 3 lat :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts