Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

Po pierwsze pragnę wyrazić nadzieję, że mój post znalazł się w dobrej kategorii. Jeśli nie, to z góry przepraszam.

Ostatnio stałem się posiadaczem wzmacniacza oraz kolumn, które jak mniemam zupełnie do siebie nie pasują. Nie mniej jednak chciałbym zrobić użytek z któregoś z elementów.

Kolumny: TONSIL (eksportowe) ZG 40 - 4 ohm (wnioskuje impedancję po sygnaturze na tyle głośnika średniotonowego).

Wzmacniacz: McWatts Stereo Amplifier WS 4421

Mój dylemat jest następujący. Otóż kolumny leżały kilka dobrych dekad zaniedbane i wymagają regeneracji. Wizualnie bardzo mi się podobają jednak wymieniona powinna zostać okleina oraz głośniki średniotonowe w obu zestawach + generalne odświeżenie. Jeden z serwisów audio do których napisałem wycenił wymianę samej okleiny na 800 zł.

Wzmacniacz jest w pełni sprawny, ale domyślam się, że jego charakterystyka nie pozwala na obsługiwanie kolumn 4 Ohmowych (nie wspominając o innych aspektach). Znajomy zasugerował żebym po prostu zakupił do niego coś w stylu kolumn KEP Q 65.2 (cena używanych około 800zł).

Nie ukrywam, że na pierwsze stereo nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 1000 zł. Oczywiście biorę pod uwagę sprzęt używany.

Pytanie o poradę/sugestię: czy szukać kolumn do wzmacniacza czy też próbować regenerować kolumny ZG 40 i wymieniać wzmacniacz?

Jak widać niespecjalnie znam się na rzeczy a Państwo z pewnością będziecie w stanie powiedzieć czy ten sprzęt jest wart poświęcania czasu i pieniędzy.

Bardzo dziękuję,

Pozdrawiam

Marcin