dawidt Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 Czesc, Mam problem z podlaczeniem pc do amplitunera/kina domowego i tv i uzyskaniu dzwieku w ustawieniu w anglojezycznym windowsie "speaker setup" (ustawienia glosnikow?) na wartosc "Dolby Atmos for home theater". Posiadam: - zestaw kolumn jamo s809 + nakladki atmos s8 - Amplituner onkyo tx sr 444 (z atmos) - Telewizor Philips 65PUS7354/12 (z atmos) - 2 Kable hdmi 2.1 - laptop hp pavilion - dokladnie ten model(k.graficzna GTX 1050Ti): kod producenta: 15-bc408nw (5MK42EA)-240 SSD M.2 - System windows 10 Obecnie dzwiek dziala tylko w ustawieniu glosnikow w windowsie jako stereo zamiast dolby atmos for home theater. Po przelaczeniu na ten tryb nie mam kompletnie dzwieku. Natomiast w trybie stereo jest on poprawny ale gry oraz netflix przez to nie widzi tego ustawienia i max co moge uzyskac to przelaczanie sie automatycznie amplitunera w tryb D+ po wlaczeniu aplikacji netflixa. Zainstalowalem aplikacje Dolby access i tam wykonalem konfiguracje. Znalazlem rowniez wersje "DolbyAccess_3.2.169" ktora byla ostatnia stabilna i nie sprawiajaca problemow. Niestety rowniez nie pomoglo. Zainstalowane kodeki: k-lite codec pack z ustawieniami jak ponizej: Audio decoder output: same as input Audio bitstreaming to external device: Enabled(= receiver decodes audio); Hdmi connection Bitstreaming formats: zaznaczone wszystkie mozliwe tj. AC3, DTS, E-AC3, DTS-HD,TrueHD (nie widze tutaj atmosa- czy to poprawne?) Warto tez dodac ze jesli wybiore w windowsie ustawienie glosnikow na 5.1 badz 7.1 to po wlaczeniu np muzyki w foobarze(program do odtwarzania) zamiast normalnego dzwieku mam taki szum na zasadzie 1 sekunda glosnego szumu, przerwa 1 sekunda i tak w petli. Polaczenie: Laptop podlaczony przez Kabel HDMI do amplitunera ONKYO do gniazda BD/DVD. Kolejny kabel hdmi polaczony do gniazda "HDMI ARC" w TV oraz "TO TV HDMI OUT" w amplitunerze ONKYO. Ustawienia w tv w zakladce format wyjscia cyfrowego na "wielokanalowy (obejscie) do ktorego opis brzmi: "Wybierz opcje wielokanalowy obejscie aby przy uzyciu zlacza HDMI ARC wysylac oryginalny strumien bitowy do podlaczonego systemu dzwieku HDMI..." Ustawienia na amplitunerze w zakladce Hardware-> HDMI: HDMI CEC (RIHD): ON HDMI Standby Through: Auto (Eco) Audio Return Channel: Auto Auto Lip Sync: ON Czy problem lezy w jakichs ustawieniach amplitunera/tv badz niepoprawnym polaczeniu czy to jakies bledy w windowsie i sterownikach? Zaznaczam ze wielokrotnie juz przeinstalowalem zarowno sterowniki do wszystkich urzadzen audio (m.in. NVIDIA High definition audio w wersji 10.0.19041.1 oraz Realtek audio w wersji 10.0.19041.1. Oprocz tego oczywscie wszystkie aktualizacje w tv i windowsie mam zrobione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ84 Napisano 11 listopada 2022 Udostępnij Napisano 11 listopada 2022 Mam dokladnie ten sam problem. Poszperalem trochę w necie i wychodzi na to, ze wiele osób ma dokładnie ten sam problem. W skrócie. Jak przełącze sięna tryb dolby atmos for home theater to na amplitunerze pokazuje sie ikonka DD (drugie odwrocone D) ale dzwieku nie slychac. PRzez to nie moge ogladac filmow na hbo z tym formatem dzwieku. Jak przelacze sie w windowsie na 5.1 lub stereo to na amplitunerze pokazuej mi sie napis PCM i dzwiek slychac.. ale co z tego jak tylko na dwoch glownych kolumnach. Podsumowując. Dolby atmost w windowsie nie dziala i nie znalazem sposobu, zeby to rozwiazać. Szczerze mówiąc to chetnie bym komuś nawet zapłacił, żeby mi to ustrojstwo ustawił.. Ehhh winows i microsoft.. ;/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pgalko Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 Witam, ja również zmagam się z tym kłopotliwym problemem, bo chce mieć dolby atmos i specjalnie zmieniłem nawet stary telewizor Samsung na nowy Hisense 65U8KQ za 6 i pół kafla, zakupiony w MediaExpert miesiąc temu i wcześniej też już zmieniłaem rok temu soundbar na model Samsung HW-Q990B za 5 kafli, które obsługują DA. Kiedy z aplikacji smart w TV lub dekoderze TV od UPC/Play puszczam filmy, np. z HBO, czy Netflixa, to DA jest, ale z komputera nie było od razu. Mam tylko i wyłącznie certyfikowane kable HDMI 2.1, którymi połączyłem TV (port wyjściowy HDMI eARC) z soundbarem oraz komputer z kartą graficzną MSI RTX 3080 Ti Suprim X 12G, poprzez port HDMI 2.1 na pokładzie. Zainstalowałem aplikację Dolby Access i kupiłem licencję, aby mieć dostępny Dolby Atmos for Home Theatre, bo za darmo jest tylko wersja for Headphones, czyli dla słuchawek, gdyż sądzę, że to taki dźwięk wirtualny 3D, więc nie wiem, czy to jest to samo, co prawdziwy standard Dolby Atmos for Home Theatre systems. No i po skonfigurowaniu opcji dźwięku w ustawieniach TV (HDMI-CEC - ON , Speakers - eARC , eARC - ON , Digital Sound - Pass-through) dźwięk Atmos jest, lecz pojawiają się stuki, jakby trzaski, cykliczne krótkie przerwy dźwięku, a po pewnym upływie czasu jakichś 5-10 minutach problem znika i jest, jak powinno być, płynnie i bez przerywania strumienia i trzasków. Długo szukałem informacji o tym problemie w necie i z tego, co na dzień dzisiejszy wiem, problem dotyka sprzętu PC, a w zasadzie kart graficznych od Nvidia. Wszyscy posiadacze kart Nvidia z układami nawet najnowszymi rtx 4000 mają ten problem, choć w mniejszym stopniu niektórzy jeszcze posiadacze najnowszych układów z serii rtx 4000 zgłaszali na forach. Ale nie wiem, nie mogę jeszcze potwierdzić, czy posiadacze kart AMD również mają z tym problem. Wkradają się opóźnienia przesyłanego dźwięku, kiedy komputer robi coś innego i zapełnia się nagle do końca bufor danych, stąd przerywanie sygnału i rozłączanie bitstreamowania i kiedy bufor się znów wyzerowuje, włącza się ponownie bitstreaming i efekt trzasku się pojawia, jakbyśmy włączali sprzęt audio, np wolnostojące głośniczki pc speaker. U mnie gry z DA działają i nawet telewizor pokazuje taką informację w górnym prawym rogu "Dolby Atmos" po włączeniu gry DIablo IV, która musi tez w ustawieniach dźwięków ustawić na soundbar (w moim przypadku). Co do ustawień głośników w systemie windows w okienku Sound Playback - Hisense HDMI, to niezależnie, co tam ustawię, czy stereo tylko, czy surround i wskażę głośniki pełnotonowe, zaznaczając je w kwadraciku (tick box), to i tak jeśli strumień DA jest wysyłany do TV i soundbara, to jest strumieniowany i dekodowany myślę, przez TV lub sam soundbar, bo w opcjach dźwięku w moim TV mam ustawione przekierowanie (Pass-through). Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts