InverTein Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 Uszanowanie forumowicze 😌... Mam pytanko odnośnie wymienionych wyżej kolumn. Jestem świeżo upieczonym "koneserem muzyki" potocznie zwanym Audiophile-m (choć do tego tytułu jeszcze mi daleko 😅) Także, gdy zaopatrywałem się w te o to kolumny (nie bez obeznania się uprzednio) dowiedziałem się iż są one "8ohm"... Rzecz w tym że nie za bardzo w to wierzyłem biorąc pod uwagę różne opinie na temat "zachwalania swoich rzeczy przez producentów", podejrzewałem że bliżej im do 6 jako że są 2 i 1/2 drożne.. ale.. nie spodziewałem się że będą miały 3.7ohm 🤔.. czy to normalne ? Jacyś posiadacze się wypowiedzą na ten temat ? 😁👌. W Drodze do zasilenia ich jest Denon PMA-600NE ale słyszałem już co potrafią na S.M.S.L Q5 Pro 🤤😅 zwłaszcza na Hans Zimmer w utworze Jack Sparrow 👌. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 Jeśli się obawiasz czy Denon PMA-600NE obsłuży w/w kolumny, to możesz spać spokojnie. Wystarczy popatrzeć na tylny panel wzmacniacza i zobaczyć, że można podpiąć kolumny z niższą impedancją. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InverTein Napisano 3 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 Dzięki za odpowiedź 😁👍, w zasadzie to o to się nie martwię tylko zastanawiałem się czy to normalne że po mimo iż mają napisane z tyłu jak i na papierze że mają 8ohm to po zmierzeniu miernikiem, okazują się być 3.7ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 3 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2022 (edytowany) Tak, tj. często stosowana praktyka przez producentów, tzn. zawyżanie impedancji. Niższa impedancja równa się trudniejsze wysterowanie, chociaż dużo zależy w jakim zakresie pasma się ona pojawia. Edytowano 3 stycznia 2022 przez lysyrafal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts