Skocz do zawartości

Chord Hugo 2 i DSD 512

smiga

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników forum,

a swój pierwszy post zacznę od tematu chyba niełatwego - jak mogę przesłać czysty sygnał DSD512, może chociaż DSD128 (najlepiej z komputera, jeżeli jest to w ogóle możliwe) do DACa Hugo 2?

Testowałem różne player'y (Foobar, Resonic, HQPlayer) i żaden nie daje mi takich możliwości, a co więcej, dokonuje konwersji na sygnał PCM (najwięcej udało mi się otrzymać 32bit/384K ...HQPlayer potencjalnie może więcej, ale coś mi szwankowało). Każdy z tych player'ów brzmiał inaczej (słuchałem na słuchawkach HD800S), czyli konwertery dodają zawsze coś od siebie, więc trudno mi powiedzieć co być powinno, co stworzył producent nagrania. Dodatkowo HQPlayer ma możliwość wyboru różnych filtrów, ale dokumentacji do tych ustawień znaleźć nie mogę, więc nie wiem jak je optymalnie poustawiać.

Jak sobie z tym poradzić? 

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.

13 godzin temu, smiga napisał:

Witam wszystkich użytkowników forum,

a swój pierwszy post zacznę od tematu chyba niełatwego - jak mogę przesłać czysty sygnał DSD512, może chociaż DSD128 (najlepiej z komputera, jeżeli jest to w ogóle możliwe) do DACa Hugo 2?

Testowałem różne player'y (Foobar, Resonic, HQPlayer) i żaden nie daje mi takich możliwości, a co więcej, dokonuje konwersji na sygnał PCM (najwięcej udało mi się otrzymać 32bit/384K ...HQPlayer potencjalnie może więcej, ale coś mi szwankowało). Każdy z tych player'ów brzmiał inaczej (słuchałem na słuchawkach HD800S), czyli konwertery dodają zawsze coś od siebie, więc trudno mi powiedzieć co być powinno, co stworzył producent nagrania. Dodatkowo HQPlayer ma możliwość wyboru różnych filtrów, ale dokumentacji do tych ustawień znaleźć nie mogę, więc nie wiem jak je optymalnie poustawiać.

Jak sobie z tym poradzić? 

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.

Dodam, że Foobar gra na ASIO a HQPlayer i Resonic na WASAPI - ewidentnie Foobar brzmi inaczej. NIe mogę włączyć ASIO na HQPlayer'ze i Resonic'u (nie wiem dlaczego), więc trudno zweryfikować czy zagrają tak samo, ale teoretycznie powinny grać tak samo....czy się mylę?

55 minut temu, smiga napisał:

Dodam, że Foobar gra na ASIO a HQPlayer i Resonic na WASAPI - ewidentnie Foobar brzmi inaczej. NIe mogę włączyć ASIO na HQPlayer'ze i Resonic'u (nie wiem dlaczego), więc trudno zweryfikować czy zagrają tak samo, ale teoretycznie powinny grać tak samo....czy się mylę?

Jednak mój błąd z tym zupełnie innym brzmieniem Foobar'a - włączony był equalizer (z odsłuchów na głośnikach komputera - amatorszczyzna :) ).

Powracam więc do głównego pytania - jak przesłać czysty sygnał DSD żeby Hugo rozpoznał, że dostał np. DSD128?

A jednak udało mi się, korzystając z Foobar'a - trzeba wejść w konfigurację, ustawić WASAPI na Event (DAQ sam wtedy pobiera, a nie czeka na to co dostanie - jeżeli dobrze doczytałem), następnie wejść w ustawienia DSD Procesor, włączyć go i ustawić odpowiedni output dla poszczególnych DSD (czyli dla DSD64 ustawiamy output DSD64, a dla DSD1024 ustawiamy DSD512, bo Hugo ma tyle na maxa). 

Jeżeli ktoś chciałby coś dodać, skorygować, zasugerować, chętnie skorzystam, bo wciąż temat jest dla mnie nowy i wciąż chętnie zgłębię tę wiedzę.