Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie subwoofera.

Recommended Posts

Hej,

Czy ktoś mi pomoże rozwiązać mega dziwną zagadkę „elektroniczną”

Mam subwoofer focal cub 2. Podłączony przez RCA. Od samego początku gdy muzyka nie grała słychać było z niego takie leciutkie basowe buczenie kiedy był włączony. Słyszalne tylko w absolutnej ciszy. Im bardziej rozkręcony volume na subie tym wyraźniejszy ten dźwięk. Jak się rozkręci na maxa to to buczenie trzęsie całym pomieszczeniem. Rozumiem, ze to normalna sprawa ale:

Dzisiaj z różnych powodów go przepinalem itd. I zauważyłem dziwną zależność, której nie jestem w stanie zrozumieć. Jak włączę go i nie jest podpięty RCA (tylko kabel zasilajacy) to niezależnie od poziomu glosnosci buczenie nie występuje. Jak podłączę RCA, ale wyłącze całkowicie od prądu wzmacniacz, do którego jest ten sub podpięty to buczenie również nie występuje. Jak wzmacniacz jest włączony albo w standby to bez muzy buczenie jest. Jak podłączę RCA do suba i nie podłączę kabli z drogiej strony nigdzie to również buczenie ma miejsce. I teraz najdziwniejsze: kiedy to buczenie występuje i rozkrece poziom glosnosci suba powyżej połowy to jak dotykam tylnej, metalowej obudowy subwoofera to to buczenie się lekko zmienia/przycisza. O co chodzi?! Próbowałem innego RCA i nic to nie zmienia bo myślałem o tym, ze sieją po nim jakieś zakłócenia. Podłączałem do innego gniazdka subwoofer to samo. Nie rozumiem o co chodzi? To wejście RCA jest tak czule czy co?