Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Mam problem z moim Pianocraftem RDX-E700. Sprzęt zakupiony 12-13 lat temu, dotąd działał bez zarzutu, aż w końcu nadszedł ten czas kiedy przestał działać bez zarzutu. Zacznę może od tego, że od jakiegoś czasu (może ponad miesiąc temu) po włączeniu sprzętu słyszałem w słuchawkach (na tym sprzęcie w zasadzie tylko tak słucham) takie ciche brzęczenie, jakby strojenie radia na krótkich. Było to słychać niezależnie od ustawionego źródła, czy to CD, czy AUX i z reguły ustawało po chwili. I nie wiem, czy miało to jakiś związek i było zapowiedzią tego, co stało się później, ale kto wie... Otóż dość nagle, bo na przestrzeni 2-3 dni zwariował CD Player. Najpierw jakieś małe problemy z wykryciem płyty, a potem już jazda na całego; najczęściej w ogóle nie widział płyty, a nawet jeśli ją "znalazł" to podczas grania muzyki słychać było jakieś szumy, trzaski, a nawet potrafił odtwarzać totalną sieczkę, jakby się zacinał i odtwarzał pojedyncze, przypadkowe dźwięki z płyty w szybkim tempie. Pierwsza moja myśl, oczywiście "padł laser". No ok, sprawdziłem co tam siedzi w środku (SF-HD62), kupiłem nowy, razem z taśmą łączącą, wymieniłem i...jest dokładnie tak samo.

No i w tym momencie mój skromny zasób pomysłów się wyczerpał. Nie jestem elektronikiem, moja wiedza w tym temacie jest w zasadzie żadna, niemniej czasami potrafiłem sobie poradzić z takimi drobnymi naprawami, typu właśnie wymiana lasera. Zanim udam się do jakiegoś "speca" chciałbym podpytać tutaj o jakieś sugestie, bo może ktoś spotkał się z podobnym problemem i będzie potrafił nakierować na odpowiedni trop.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.