Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Mam dylemat gdzie umieścić Subwoofer B&W ASW 600 . Zrobiłem symulację akustyczną oraz naniosłem 3 potencjalne umieszczenie subwoofera ( na czerwono kwadrat ) Jak myślicie która pozycja będzie najlepsza dla niego aby uzyskać najlepszy efekt ???

1. Pomieszczenie 19m2

2. W miejscach odbicia ( na schemacie naniesione linie przerywane ) Grube zasłony lewa strona , Panele akustyczne z Wełną PT80 na ścianie za miejscem odłuchowym , Prawa strona Drzwi suwane z Lamelami i FIlcem o bardzo dużej gramaturze 1200g/m2

3. Denon Avr x2300W

4. Kolumny - Monitor Audio Bronze BX + Suround BX/FX Dipolowe powieszone na wysokości 150cm ( 60cm nad miejscem odsłuchowym wg wytycznych firmy Monitor Audio )

5. Subwoofer - B&W ASW 600

Rozstaw Glosnikow.png

Napisano

Ustaw suba na kanapie (miejscu gdzie siedzisz), włącz jakiś materiał do odsłuchu, a następnie przyłóż głowę w tych trzech oznaczonych miejscach. Te w którym odbiór basu będzie dla Ciebie najbardziej satysfakcjonujący będzie miejscem na subwoofer .

Napisano
1 godzinę temu, Ststek napisał:

Ustaw suba na kanapie (miejscu gdzie siedzisz), włącz jakiś materiał do odsłuchu, a następnie przyłóż głowę w tych trzech oznaczonych miejscach. Te w którym odbiór basu będzie dla Ciebie najbardziej satysfakcjonujący będzie miejscem na subwoofer .

Ok dzieki za podpowiedz. Mam jeszcze pytanie dlaczego denon przy kalibracji ścina mi sub na -10 w momencie kiedy mam go praktycznie sciszonego na max. Np max ściszenie to godz 7 a przy kalibracji miałem na godz 8 ???