Michał84 Napisano 13 listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 listopada 2022 Cześć, Od długiego czasu walczę z problemem obrazu na wyjściach (projektor i tv) z Denona AVR x4400h. Problem dotyczy zarówno podłączania na raz jednego wyjścia, jak i obu. Sprzęt: AVR Denon X4400H TV Samsung, Full HD (połączony z AVR zwykłym HDMI) Projektor JVC X7900 (połączony z AVR kablem optycznym HDMI) Apple TV (połączony z AVR zwykłym HDMI) Po kolei: 1. Wykorzystanie jednego wyjścia HDMI w amplitunerze - TV. To jedyna konfiguracja, w której wszystko jest ok. 2. Wykorzystanie jednego wyjścia HDMI w amplitunerze - Projektor. Podczas włączania, jest ok, sygnał jest prawidłowy wykrywany. Natomiast, w trakcie oglądania jakiegokolwiek materiału, raz na 20-30 minut, projektor albo amplituner "gubi" sygnał. Skutkuje to przerwaniem odtwarzanego sygnału, pojawieniem się czarnego ekranu. Po kilku/kilkunastu sekundach, sygnał znowu jest wykrywany, pojawia się informacja o sygnale 4k i można wznowić odtwarzanie. Nie muszę dodawać, jak jest to irytujące. 3. Wykorzystanie obu wyjść HDMI w amplitunerze - TV na pierwszym, projektor na drugim (lub odwrotnie, problem ten sam). TV - podczas włączania, obraz kilkukrotnie włącza się i wyłącza, za każdym razem po ponownym włączeniu pojawia się informacja o wykryciu sygnału 1080p/50i. Trwa to kilkanaście sekund, potem sytuacja się stabilizuje i dalej jest już ok. Projektor - Sytuacja identyczna jak w punkcie "2". Próbowałem już chyba wszystkich ustawień wyjść na amplitunerze i konfiguracji tv. Zarówno TV, jak i amplituner mają wgrany najnowszy możliwy soft (projektor nie, bo procedura jest bardzo skomplikowana i podobno powoduje utratę ustawień kalibracji, a ta była robiona przez skalibruj.tv. Wyczytałem dwie ciekawe informacje: 1. Amplitunery Denona mają podobno problem, jeśli pod jedno z wyjść jest podpięty kabel optyczny. 2. Problem może mieć związek z "handshake'iem" EDID. Nie mam natomiast pojęcia, jak ten problem zdiagnozować / rozwiązać. Z góry dzięki za wszelkie sugestie/rozwiązania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oli2a Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 Witam, ma podobny problem na Marantzu sr 7012 , na dualu hdmi mi głupieje, na konkretnym ustawieniu pod 1 tv sony działa dobrze , na 2 projektor jvc przewód światłowód hdmi 10 gubi sygnał . Napisałem dziś do serwisu horn czekam na odpowiedź , czy tobie udało się coś ustalić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 JVC chyba z niczym się nie dogaduje Moj z Onkyo także miał swoje fochy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts