binkool Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 Z ciekawości poskładałem zestaw JLH 1969M na tranzystorach IRF250. Udało się go kupić za śmieszne pieniądze. Na dzień dobry wymieniłem kondensatory na Panasonicy FC, Wima. Reszta z zestawu. Jestem miło zaskoczony jak to gra. A skoro dobrze rokuje to chciałbym jeszcze wprowadzić kilka zmian przed wsadzeniem w obudowę. I tutaj mam kilka pytań do Was, bardziej doświadczonych elektroników. Największym tematem jest przedwzmacniasz. Narazie jest tylko potencjometr. Ale myślę nad jakąś prostą konstrukcją na NE5532. Wybór kostek jest ogromny, można się bawić do woli. Do tej pory podłączyłem preamp LJM 9 Class A pożyczony od znajomego. Nie zagrało to dobrze. Czy macie jakieś sugestie, doświadczenia w tej kwestii? Kolejnym tematem jest wymiana kondensatora na wyjściu. Wyczytałem, że powszechną praktyką jest zwiększenie jego pojemności. Ma to dobry wpływ na kontrolowanie basu. Aktualnie jest kondensator 2200 uf. Co sądzicie? Kolejnym tematem jest pozbycie się stuków przy włączaniu wzmacniacza. Z zasięgniętej wiedzy wynika, że typowe zestawy zabezpieczające głośniki się nie sprawdzą. Za zabezpieczenie robi wyżej wymieniony kondensator. Czy mogę w takim razie wstawić układ opóźnionego startu na przekaźniku? Z góry dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 Za niedługi czas będę miał płytkę preampu lampowego na sprzedaż. Conrad Johnson PV 12 na lampach Ecc82. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 (edytowany) Dnia 3.12.2022 o 12:31, binkool napisał: Z ciekawości poskładałem zestaw JLH 1969M na tranzystorach IRF250. Udało się go kupić za śmieszne pieniądze. Na dzień dobry wymieniłem kondensatory na Panasonicy FC, Wima. Reszta z zestawu. Jestem miło zaskoczony jak to gra. A skoro dobrze rokuje to chciałbym jeszcze wprowadzić kilka zmian przed wsadzeniem w obudowę. I tutaj mam kilka pytań do Was, bardziej doświadczonych elektroników. Największym tematem jest przedwzmacniasz. Narazie jest tylko potencjometr. Ale myślę nad jakąś prostą konstrukcją na NE5532. Wybór kostek jest ogromny, można się bawić do woli. Do tej pory podłączyłem preamp LJM 9 Class A pożyczony od znajomego. Nie zagrało to dobrze. Czy macie jakieś sugestie, doświadczenia w tej kwestii? Kolejnym tematem jest wymiana kondensatora na wyjściu. Wyczytałem, że powszechną praktyką jest zwiększenie jego pojemności. Ma to dobry wpływ na kontrolowanie basu. Aktualnie jest kondensator 2200 uf. Co sądzicie? Kolejnym tematem jest pozbycie się stuków przy włączaniu wzmacniacza. Z zasięgniętej wiedzy wynika, że typowe zestawy zabezpieczające głośniki się nie sprawdzą. Za zabezpieczenie robi wyżej wymieniony kondensator. Czy mogę w takim razie wstawić układ opóźnionego startu na przekaźniku? Z góry dzięki! Tu możesz poczytać o preampie, który złożyłem. https://forum.audio.com.pl/topic/84420-budowa-preampu-lampowego-na-wzór-conrad-johnson-pv-12/page/4/?tab=comments#comment-546948 Edytowano 4 grudnia 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
binkool Napisano 14 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Dzięki wielkie za propozycje. Mam w planach sam coś poskładać. Chciałbym też zamknąć wszystko w jednej obudowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nunkor Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października Tak z ciekawości: jak się rozwinął Twój projekt? Złożyłem go kiedyś na podobnych albo identycznych płytkach i mosfetach w stopniu mocy, ale mnie nie zachwycił. Całość powędrowała więc do szuflady. Teraz uruchomiłem 'tradycyjną' wersję na 2N3055 i efekt jest miłym zaskoczeniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marma2 Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października JLH 69 w żadnym przypadku na mosfetach. To nie będzie grać. Tylko oryginał na BJT. Zrobiłem kiedyś JLH na BJT i było w miarę dobrze. Niestety za mała moc. Z klasy A to na mosfetach dobrze grają First Watt M2 i F7 i te zrobiłem ale też moc nie powala, chyba że kolumny mają dużą efektywnośc. Ten ostani czyli F7 był na lateralnych mosfetach i to jedyny wzmacniacz, który mnie w miarę zadowolił. Szkoda, że aż yle prądu bierze. Teraz koncentruję się również na klasie A ale padło tym razem na Sudgena A21 A. Czekam na płytki z aliexpress i powoli zbieram resztę części czyli trafo, radiatory, gniazda, obudowa do tego projektu. Miałem wiele wzmacniaczy fabrycznych i to dość drogich, głównie w klasie A/B ale niestety nie grały dobrze przy małej głośności. Teraz gram na Naim Nait XS i na zmianę z Sugdenem Amp Master. Jestem już w takim wieku, że moc wzmacniacza mnie nie terroryzuje i szukam brzmienia idealnego na poziomie kilku wat. Może klon A21 to spełni. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nunkor Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 21 godzin temu, marma2 napisał: JLH 69 w żadnym przypadku na mosfetach. Zgadzam się w 100%. Mój na BJT chodzi na starych Tungsramach i został zmontowany na chińskich płytkach zawierających zasilacz tranzystorowy wg projektu JLH. Wrażenia słuchowe po 2-3 dniach słuchania są takie, że jest to sprzęt którego można słuchać bez zmęczenia przez wiele godzin bez przerwy. Gra swobodnym, przestrzennym, aksamitnym dźwiękiem. W zakresie paru watów w jakim go używam (małe pomieszczenie, małe trójdrożne kolumny) nie odczuwa się żadnych ograniczeń w odtwarzaniu muzyki. Z braku docelowych radiatorów ustawiłem mu niski prąd spoczynkowy ok 0,65A. Na razie nie robiłem pomiarów, ale podejrzewam że przy tych ustawieniach i z kondensatorami 2.200uF na wyjściu w widmie sygnału jest dużo harmonicznych, a pasmo jest od dołu osłabione. Po pomiarach będą ewentualne eksperymenty ze zwiększeniem prądu spoczynkowego i pojemności kondensatora na wyjściu. Reasumując: fajna, prosta, ale dająca dużo satysfakcji konstrukcja z potencjałem do modyfikacji. Odtworzyłem trochę znanych konstrukcji i w moim indywidualnym rankingu stawiam JLH gdzieś obok lampowców PP na EL84 czy 6P6, przy czym JLH zdecydowanie lepiej radzi sobie z muzyką klasyczna graną przez większe składy instrumentów. Widzę że chodzimy podobnymi ścieżkami, ja tez zamówiłem płytki do Quada, ale 405. Natomiast na tego a21 patrzę od pewnego czasu i pewnie będzie następny Gdy go poskładasz, może założysz tu wątek i podzielisz się wrażeniami? Które płytki zamówiłeś, bo ja się dopatrzyłem na Ali przynajmniej 3 wersji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marma2 Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 9 minut temu, Nunkor napisał: Zgadzam się w 100%. Mój na BJT chodzi na starych Tungsramach i został zmontowany na chińskich płytkach zawierających zasilacz tranzystorowy wg projektu JLH. Wrażenia słuchowe po 2-3 dniach słuchania są takie, że jest to sprzęt którego można słuchać bez zmęczenia przez wiele godzin bez przerwy. Gra swobodnym, przestrzennym, aksamitnym dźwiękiem. W zakresie paru watów w jakim go używam (małe pomieszczenie, małe trójdrożne kolumny) nie odczuwa się żadnych ograniczeń w odtwarzaniu muzyki. Z braku docelowych radiatorów ustawiłem mu niski prąd spoczynkowy ok 0,65A. Na razie nie robiłem pomiarów, ale podejrzewam że przy tych ustawieniach i z kondensatorami 2.200uF na wyjściu w widmie sygnału jest dużo harmonicznych, a pasmo jest od dołu osłabione. Po pomiarach będą ewentualne eksperymenty ze zwiększeniem prądu spoczynkowego i pojemności kondensatora na wyjściu. Reasumując: fajna, prosta, ale dająca dużo satysfakcji konstrukcja z potencjałem do modyfikacji. Odtworzyłem trochę znanych konstrukcji i w moim indywidualnym rankingu stawiam JLH gdzieś obok lampowców PP na EL84 czy 6P6, przy czym JLH zdecydowanie lepiej radzi sobie z muzyką klasyczna graną przez większe składy instrumentów. Widzę że chodzimy podobnymi ścieżkami, ja tez zamówiłem płytki do Quada, ale 405. Natomiast na tego a21 patrzę od pewnego czasu i pewnie będzie następny Gdy go poskładasz, może założysz tu wątek i podzielisz się wrażeniami? Które płytki zamówiłeś, bo ja się dopatrzyłem na Ali przynajmniej 3 wersji? Zamówiłem od GZLOZONE Official Store, zmontowane. Tanio nie jest bo razem ok. 380 zł. Idzie jeszcze do mnie trafo 2x36V AC na 400VA z toroidy.pl bo takiego w zasobach nie mam. Myślę jeszcze nad przełącznikiem, który będzie ustawiał prąd w dwóch wariantach np. 0,5A i 1 A. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts