Maciej H Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Witam. Jestem nowy użytkownikiem forum i nie dawno zacząłem swoją przygodę z audio. Posiadam aktywne głośniki Klipsch r41pm oraz podpięty do nich subwoofer Wilson Sub 9. Głośniki stoją blisko ściany około 20cm, subwoofer stoi obok prawego głośnika na podłodze w tej samej odległości od ściany. Pokój jest mały 3mx4m. Zastanawia mnie jakie błędy mogłem popełnić, jakie jest odpowiednie ustawienie crossover na subwooferze. Głośniki pracują w paśmie 76hz-21hz. Jak to wszystko dopasować żeby ładnie grało. Dodam, że bas traktuje jako uzupełnienie głośników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Powiem tak. Ale szczerze nie obrażaj się. Bo przyszedłeś po pomoc więc nie będzie ci mydlił oczu. Jak branża. Błąd został popełniony na etapie wyboru. R41 to bardzo słabe kolumny. A sub Wilsona no ..... nie jest lepszy. To typowy sub do kina. Bas jednowymiarowy, mało zmienny. No średnio go ustawić. Tym bardziej pod kolumny ktore grają płytkim szybkim basem. Daj bas w HZ na mniej. A nieco głośniej. I zobacz czy o to Ci chodziło. To tak na ratunek No i wybacz Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 15 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Oczywiście mam świadomość jakości sprzętu jednakże miałem ograniczony budżet i mało miejsca. Głośniki nowe 1150 zł Sub nowy 682 zł więc za 1800 zł uzyskałem dużo lepszy efekt niż soundbar który wcześniej posiadałem. Spróbuję pokombinować. Co by Pan proponował na początek jeżeli chodzi o kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Jaki masz budzet? Nadal aktywne? Czy jakiś wzmacniacz wchodzi w gre? Z jakiej odległości słuchasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 16 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Słucham z około 1.5 metra budżet do 3000-3500 zł jeżeli chodzi o rodzaj to jest mi to obojętne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2022 W takim budzecie to może aktywne Magnaty? Albo nowy model ELACa? Musiał byś posłuchać. Albo Sabaj A30 / SMSL A300 na przykład i pasywne kolumny? Z subem będzie cieżko. Bo nawet uzywane nie zmieszcza się w budżecie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 19 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2022 A jakie kolumny pasywne do tych wzmacniaczy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2022 ELAC B6.2, Heco Aurora 300, Magnat Signature 503, KEF Q 350, Bronze 100 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2022 Mission 700 z podstawkami ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2022 Można też SMSL A300 i do tego używane kolumny Heco Aurora 700 , to już kolumny podłogowe ale jeśli miałbyś na nie miejsce to na OLX widziałem że można wyrwać za 2200-2400 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2022 Podałem górną granicę, aż tak nie śledzę, ale napisałem jako alternatywę jak mamy tu budżet 3 500 na całość, że może warto rozejrzeć się za podłogówkami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2022 (edytowany) 21 godzin temu, J4Z napisał: Średni deal moim zdaniem, 1800-2000 to uczciwa cena imo Ich cena bardzo poszła do góry. Tyle mój znajomy wziął za Music Style 900, poprzedni model. Ale wiem, wiem Edytowano 21 grudnia 2022 przez Piotr Sonido Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 Prześledziłem rynek wtórny. No jak bym 2300 + za używane. Dzieje się. Dzieje na rynku audio. Nudy nie ma. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 3 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 Sprzedałem głośniki. Kupię jeden z tych wzmacniaczy. Natrafiłem jeszcze na Loxjie A30. Czy to dobry wybór pod Elac b6.2 albo magnat signature503? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 Pod ELAC moim zdaniem leszy. Signature 503 potrzebują czegoś cieplejszego. Nie jest fanem wzmacniaczy w klasie D. ale cena jakość, nowy no to dobry wybór. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 4 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 A co powiesz O głośnikach Emotova b1?+? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2023 23 godziny temu, Maciej H napisał: A co powiesz O głośnikach Emotova b1?+? Całkiem ciekawe kolumienki, chodź mniejsze. O moim zdaniem łagodniejszym przekazie. B2+ lepsze Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts