Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Na początku chcę tylko zaznaczyć, że trudno było mi dopasować temat do konkretnego działu - jeżeli jest on nieodpowiedni, proszę o przeniesienie.

Obecnie przy swoim komputerze używam Używam słuchawek DT 770 wraz z FiiO E10K oraz Audioengine A2+ z SVS SB1000. Na ten moment połączenie tych zestawów wygląda w taki sposób:

PC (USB) => FiiO E10K (Jack) => DT 770

PC (USB) => Audioengine A2+ (RCA) => SVS SB 1000

Niestety, taki układ połączeń generuje parę problemów których chciałbym się pozbyć.
Po pierwsze, dość uciążliwe jest przełączanie się pomiędzy głośnikami a słuchawkami. Teraz muszę robić to software'owo, a preferował bym by dało się to ogarnąć za pomocą jakiegoś guzika czy pokrętła. 
Po drugie - sterowanie głośnością. Chciałbym móc chociażby podregulowywać głośność za pomocą jednego, centralnego pokrętła. 
Po trzecie - filtrowanie. Najlepszy dźwięk obecnie uzyskać w momencie, kiedy łączę FiiO do subwoofera (posiada wbudowany highpass filter), a następnie z subwoofera - do głośników. Chciałbym taki typ połączenia zachować, ewentualnie uzyskać podobną funkcjonalność dzięki urządzeniu które chcę kupić.
Krótko mówiąc, połączenie jakie chcę uzyskać powinno wyglądać mniej-więcej tak:
PC (USB) => DAC / ?Amplituner / ?Przedwzmacniacz => Słuchawki bądź Głośniki + Sub (przełączane przyciskiem) 

Dodatkowo - ważne, aby urządzenie te było kompaktowe. Muszę upchać je na biurku pod monitorem.

Jest jakieś sensowne rozwiązanie na moje problemy? Z góry dziękuję za wszystkie propozycje i odpowiedzi.