Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
23 godziny temu, Daniel Dex napisał:

Rp 8000 wersja l czym się różni od wersji ll oprócz ceny ? RP 280 Bardzo ładne ale mają jeden minus podstawa szeroka widzialne że ulega uszkodzeniu , Rp 8000 ma lepszą podstawę ( ładne nogi )

II jest delikatnie spokojniejsza. Ale nie na wzrost ceny.

Takie zmiany robiło sie tez przez upgrejd zwrotnicy.

Czy dobrze widze że RP 8000 teraz to 5K a RP 8000II to 8K? No to nie ma szans.

Napisano
Dnia 14.04.2023 o 09:58, Daniel Dex napisał:

RP 8000 ll używki około 6tys 

Jak je rozróżnić RP 8000 od RP 8000 ll ?

Już uzywki :)

No właśnie. Szybko trafiają na rynek wtórny.

II są delikatnie łagodniejsze. Ale delikatnie.

Dnia 14.04.2023 o 11:03, Artur Mądry napisał:

obraz.png.7a8a8d15bd38cb1012fb1836a337839b.pngobraz.png.7565c8a63612dc0ca05f07ac06268274.png

Tył kolumny jest zupełnie inny 1 zdjęcie to model I, drugie zdjęcie to model II

W modelu II między innymi możesz podłączyć bezpośrednio kolumny atomowe. 

To wzieli z Jamo serii S :P

Jeden producent.

Dnia 14.04.2023 o 11:41, Daniel Dex napisał:

Przód też się różni obudowa wysoko tonowa jest szersza lepiej komponuje się z całą kolumną 

Tak, tuba jest większa dochodzi do krawędzi.

• 4 weeks later...
Napisano (edytowany)
Dnia 13.04.2023 o 09:16, Artur Mądry napisał:

Na wstępie dodam, że jest to skopiowana opinia z grupy Klipsch użytkownik Hombre De Oro, osobiście nie miałem okazji porównywać.

"To co ! Może w końcu bym coś napisał.. jakie odczucia po zmianie z RP 280/8000 na 8000 II

Przypomnę tylko że wersja 280 i 8000 to zmiana wizualna

Każdy , ale to każdy usłyszy różnicę

Zacznijmy moze pierw od tego że każdy posiadacz serii RP szukał w nich srednicy ... i modly zostaly wysluchane ! Jest ! I naprawde gra pierwsze skrzypce al3 na moje ucho nie jest tam wsadzony "nowy" glosnik ktory to generuje. Wydaje sie ze ta srednica jest wyciagnieta z wysoktonowego !

Góra jest bardzo opanowana i subtelna z ogromna przestrzenią. Mam wrażenie jakbym delikatnie sluchał w takim topie koncertowym.

Nie ma tego ostrego syczenia jak w 280 (ś,ć)

Bardzo naturalnie to brzmi. Slychac ze dzwieki ladnie nakladaja si3 na siebie bez takiej ekspansji , wszystko bardzo spokojnie ale szczegolowo ! Powaga , jak w 280 slyszales spadajaca krople rozbijajaca sie o parapet to tu slyszysz jeszcze mikro krople z tej kropli ... no poezja. Przez te 3 tygodnie słuchałem naprawdę różnej muzyki począwszy od hardstyley techno skończywszy na jazzie. Muzy slucham na nowo.

Bass ! Majstersztyk

Odseparowane od siebie niskotonoce !

Bass jest bardzo konturowy , ja widze i slysze jego zarys i kontur . W 280 bass poprostu walił w drzwi mowiąc "otwieraj ku... jedziemy"

Czasem slyszalem tylko bass w zależności od utworu. Tutaj jaki ten utwór by nie był Nie ma takiego przebasowienia , bass jest ladnie ułożony i bez wychylu przed szereg , bardzo dokladny , mruczący , czuć jak powoetrze w pokoju drży. Klarowny !

Poprawiona jest mikro dynamika ! W utworachw ktorych był "falujacy bass" gora doł slychac jak te swa przetworniki nawzajem sie wspieraja a przy okazji nie tworza takiego sprzężenia. Wszystko brumi w jednej lini z taką naprawde dokladnością 1 do 1.

Ja tam jakims turbo audiofilem nie jestem , wg nie jestem audiofilem. Jestem sluchaczem ! Czas3m lekkiej a czesciej cieżkiej muzy

Z Klipschem poznalem sie przypadkiem , wiem czego chciałem . I mam . Także moja opinia to tylko moja opinia reszte zostawiam wam !

Jak mi się coś zwróci uwage to napisze

Ale bez pierdzielenia mowiem wam że naprawde warto zmienić !!!"

Na grupie jest też sporo zwolenników I wersji, którym nie pasowała wersja II.

Jeżeli masz możliwość to najlepiej samemu porównać.

Decydujące może być to czy słuchasz dużo muzyki, bo do oglądania filmów wersja I mogę śmiało polecić.

W muzyce też nie narzekam, zdaję sobie sprawę, że są ciekawsze konstrukcje ale jak dla mniej świetnie się spisują.

Potwierdzam grają idealnie 

IMG_20230509_184615.jpg

IMG_20230509_184713.jpg

4 minuty temu, Daniel Dex napisał:

Potwierdzam grają idealnie 

IMG_20230509_184615.jpg

IMG_20230509_184713.jpg

Edytowano przez Daniel Dex
Napisano
8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To może ja też się skusze skoro jest idealnie? :)

Ale tak na serio to za co Cie tak urzekły? Rozwiń temat :) Daj nam coś

Grają jak na dobrym koncercie , góra gra czysto nie drażni dużo detali duża scena  miło się słucha , średnie tony nie są wyciszone w sam raz grają 👍 bas jest idealny nie potrzebuje już subwoofera 😂

Dziękuję za podpowiedzi co do kolumn 👍 wcześniej nie znałem firmy klipsch ale jak zobaczyłem model rp8000II i posłuchałem to wybór był prosty 😉