Przemek 100 Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) Cześć Mam do Was jedno ważne pytanie Jestem przed wyborem kolumn do pomieszczenia 25m2, mam do wyboru : Dali Oberon 1 Indiana tesi 261 Obie kolumny odsłuchałem i obie mi się podobają, jedna ważna sprawa - mam dość małe pomieszczenie i krótką szafkę 40cm - Oberon ma bass reflex z tyłu kolumny i prawdopodobnie minimalne odsunięcie od ściany powinno być 10cm , co nie wygląda dobrze na meblu , natomiast Indiana ma bass od frontu sprawę rozwiązuje - dosuwam kolumnę do ściany i jest pełny odsłuch. Czy możecie mi doradzić- czy Oberon 1 faktycznie powinien być odsunięty ok 10cm od ściany (ogólnie podstawkowe z bassem reflexem) ? Prawdopodobnie wypożyczę kolumny na odsłuch do domu, ale pytanie mnie nurtuje, ponieważ Oberon chyba lepiej brzmi, ale Indiana również mi się podoba, ale czy jest sens wchodzić w głośnik z basem umieszczonym z tyłu kolumny w moim przypadku ? pozdrawiam Edytowano 18 listopada 2023 przez Przemek 100 dod Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 2 minuty temu, Przemek 100 napisał: Prawdopodobnie wypożyczę kolumny na odsłuch do domu, ale pytanie mnie nurtuje, ponieważ Oberon chyba lepiej brzmi. Tak zrob i poznasz odpowiedz. Bassreflex z przodu, czy z tylu to za malo informacji, zeby Ci odpowiedziec, bo nie ma zlotego srodka… duzo wiecej zalezy od pomieszczenia, calej budowy kolumny itd. Ten zawezony wybor kolumn na pewno zamyka sie na te dwie pozycje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek 100 Napisano 18 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 Nie , są to kolumny dość nieduże i w kwocie do 1500 zł. Na kolumny podłogowe nie mam miejsca, tylko podstawkowe się mieszczą w pokoju / salonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 O bassreflexie mozesz poczytac troche tutaj. A jesli chodzi o kolumny, to z tych dwoch tez podobaja mi sie bardziej Oberony, graja cieplej i pelniej, cokolwiek to dla kogos znaczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts