Hal9000 Napisano 29 listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 Cześć, proszę o ratunek bo zaraz zwariuję od próby wybrania czegoś Chciałem mieć trochę lepszą jakość filmów i muzy niż ze starych Akaiów, jako laik kupiłem soundbar Samsung HW-Q800C który miał świetne recenzje i mocno się zawiodłem. O ile w filmach (akcji) daje jakoś radę, to ogólna jakość dźwięku jest kiepska, a słuchanie muzyki to zupełna porażka. Trudno też mówić o wrażeniu większej przestrzenności (wiem, byłem naiwny;), to chyba życzeniowe myślenie z soundbarami Dlatego proszę o doradzenie lepszego rozwiązania. Warunki: - Pokój 20 metrów. - Muszę podłączyć laptop + projektor i do tego "dźwięk". - 60% filmy ze streamingu, 40% muzyka - Fajnie jakby dało się do tego gramofon podłączyć - Im mniej kabli tym lepiej. Więc teraz pytanie: czy bezprzewodowe połączenia są już na tyle dobrej jakości, że dla kogoś kto nie jest wielkim audiofilem nie będzie dużej różnicy? Lepsza jakość jest z wifi czy bluetooth? - To samo pytanie co wyżej, ale co do połączenia głośników między sobą - czy może być bezprzewodowe? Wolałbym mniejsze niż większe głośniki, bo nie mam dużo miejsca i... będę musiał je przestawiać w zależności od tego czy słucham muzyki, czy oglądam film (przez ustawienie ekranu i projektora). - Czy w ogóle przy głośnikach aktywnych 2.0 jest możliwe uzyskanie "pierdyknięcia" przy efektach w filmach, czy to tylko z osobnym subwooferem? Zależałoby mi na tym, więc jeśli subwoofer jest konieczny, proszę o polecenie zestawu 2.1; fajnie jakby sub nie był wielkim klockiem. - Raczej muszę odpuścić dźwięk przestrzenny bo nie mam warunków na rozstawienie 5.1, ale fajnie gdyby w przyszłości dało się rozbudować tak zestaw, choć na ten moment to jest najmniej ważne. - No i smutna rzeczywistość: budżet do 2 tys, ew. trochę większy jeśli robiłoby to dużą różnicę. Myślałem o Argon Audio Fenris A5 bo można podłączyć gramofon, są tanie a mają dobre oceny (nie wiem już czy im wierzyć), ale nie wiem jak z nimi jest z "basami" i efektami w filmach. Bardzo Wam dziękuję! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hal9000 Napisano 30 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2023 To może krócej: polecacie jakiś zestaw aktywny 2.1 albo 2.0 do którego można podłączyć subwoofer? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Jak chcesz soundbar który gra to szukuj wiekszy budżet. Sonos albo Bose. Ale idź w system setero. Chińczyk na wzmaku. SMSL albo Wiim Amp + fajne monitory jak ELAC, Magnat Signature Nie wiem jaki masz budżet. Aha 2K. No to SMSL + ELAC B6.2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts