Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej

Zakupilem wzmacniacz NAD 3240 PE plus kolumny Kef q1 ( nowe) oraz wiim pro, zrodlo dzwieku to telefon.

Mam pytanie dlaczego gdy podglosnie za bardzo w telefonie dzwiek to kolumny zaczynaja harczec i znieksztalcac dzwiek ? Wszystko jest ok jesli w tel mam gloanosc na 10% max i podglasniam wzmacniacz nawet bardzo.. jak zaczynam podglasniac tel to nawet na bardzo sciszonym wzmacniaczu juz slychac ze cos sie nie dobrego dzieje. Tel samsung s20 fe. Czy to wina tel i zbyt slabej karty dzwiekowej np ?? Dodam ze wzmacniacz oddalem do serwisu i wszystko jest z nim ok ( wyczyscili i tyle )

Dzieki jesli ktos odpowie.

Napisano

Wzmacniacz to stara konstrukcja, nie wiem jakie napięcie ma Wim pro na wyjściu ale jak około 1V lub więcej to jest to zupełnie normalne,  doczytaj w instrukcji jakie napięcie wyjściowe ma Wim pro.

Stare wzmacniacze były przystosowane do niskich czułości (napięć wejsciowych) max około 500mV po prostu kiedyś tak się to robiło, dziś standardy się zmieniły i nowe odtwarzacze mają  na wyjściu 2V a nawet i więcej..

Ps. Jeżeli używasz Wim pro to telefon jest tylko pilotem a nie źródłem dźwięku 😉

Po prostu obniż na telefonie głośność na tyle aby nie było przesteru, ewentualnie jak Wim pro ma opcję zmniejszenia sygnału wyjściowego to go zmniejsz i po problemie.

Napisano
34 minuty temu, Bartek_86 napisał:

Wzmacniacz to stara konstrukcja, nie wiem jakie napięcie ma Wim pro na wyjściu ale jak około 1V lub więcej to jest to zupełnie normalne,  doczytaj w instrukcji jakie napięcie wyjściowe ma Wim pro.

Stare wzmacniacze były przystosowane do niskich czułości (napięć wejsciowych) max około 500mV po prostu kiedyś tak się to robiło, dziś standardy się zmieniły i nowe odtwarzacze mają  na wyjściu 2V a nawet i więcej..

Ps. Jeżeli używasz Wim pro to telefon jest tylko pilotem a nie źródłem dźwięku 😉

Po prostu obniż na telefonie głośność na tyle aby nie było przesteru, ewentualnie jak Wim pro ma opcję zmniejszenia sygnału wyjściowego to go zmniejsz i po problemie.

Dzieki 

Tak jak napisales sa opcje od 500 do 2 i jak zmniejszam to przester ustepuje. Wczesniej nie moglem do tego dojsc poniewaz podglasniajac pilotem lub na telefonie podbijalo za wysoko ale jest opcja ustawienia max volume i zrobilem na 40 % i gitara. 

Wzmacniacz stary to prawda chyba 1998 rok jak i kolumny ale udalo mi sie znalezc nie uzywane .. od nowosci 2002 lezaly sobie w kartonie nie rozpakowane i czekaly. 

dzieki za odpowiedz