Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry, Forumowicze! 

Planuję zakupić sprzęt grający i mam na oku 2/3 zestawy używane: 
https://www.olx.pl/d/oferta/denon-kompletny-zestaw-stereo-CID99-IDXTLtb.html?reason=observed_ad + dokupienie gramofonu i okablowania

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-stereo-marantz-wzmacniacz-pm-6006-i-odtwarzacz-cd-6006-CID99-IDWM08f.html?isPreviewActive=0&reason=observed_ad&sliderIndex=0 + kolumny + gramofon + transmiter bluetooth + okablowanie i do Gdyni mam raczej bardzo daleko, co sprawiłoby znaczne przekroczenie budżetu. Rozważam tę opcję tylko jeśli to byłby bezkonkurencyjny zestaw. 

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-stereo-harman-kardon-kolumny-jamo-CID99-IDXztg8.html + gramofon i okablowanie. 

Inną opcją jest składanie sprzętu nowego, za który cena z okablowaniem zamknie się w okolicach 3k. I tutaj jestem otwarty na sugestie i porady. 

Sprzęt grać będzie w salonie 20m2. Zależy mi głównie na niewygładzonym brzmieniu góry i środka. Dół powinien brzmieć miękko i nie wybijać się. Słucham głównie jazzu, rocka, bluesa i mocniejszego grania stonerowego i szeroko pojętego metalu i post-metalu. 

Z góry dzięki i udanego Nowego Roku! 

Napisano

Witam.

Każda z tych marek jest dobra.

Pewnie też każdy, słuchając ich będzie miał inne zdanie, na temat dźwięku.

Musiałbyś sprzęt sam przetestować, najlepiej u siebie.

Ciężko dokładnie wskazać,  co będzie spełniało twoje wymagania. Każdy z nas trochę inaczej słyszy.

Sprawdź czy gdzieś nie ma np. używanego cxc, lub cxc v2, Audiolab cdt 6000. To są transporty. Do tego dobry wzmacniacz z przetwornikiem i już. No oczywiście kolumny też będą potrzebne 😁

Denon PMA 600 NE np. U mnie kosztuje 350 euro. Nowy Denon DCD 600 NE kosztuje 260 euro. Też nowe.

Komplet za 610 euro. Zamknie się w tej sumie 2600? 

Tylko powtórzę,  wszystko musisz sam przetestować, niestety.

Sprawdź wszystkie sklepy, ich ofertę nowych, modeli demo i tego co ktoś oddał do sklepu przy zakupie nowego zestawu. Czasem możesz fajne rzeczy znaleźć.  Tak bym chyba zrobił, będąc w takiej sytuacji.

Może znajdzie się coś za kilka złotych więcej, ale bedziesz z tego zadowolony. 

Biorąc coś że sklepu przez internet masz prawo zwrócić, używane jak się nie spodoba nie odeślesz.

Napisano

Coś by się z tego znalazło, ale Cambrige za drogie nawet używki, a Denon w Polsce też droższy niż 610 eur. 

Na pewno będę chciał odsłuchać przed zakupem i na pierwszy ogień pójdzie ten modyfikowany zestaw Denona, bo wygląda najbardziej kusząco. Problem w tym, że do Krakowa też mam kawałek z zachodu i tak jeździć i odsłuchiwać po całej Polsce, to nie dam rady :D 

Napisano

Nigdy tego nie zrozumiem, skąd te różnice.

Czasem myślę że gdyby ktoś poszukał poza PL sprzetu , to czasem, razem z przesyłką zapłaciłby mniej.

Poluj na wyprzedaże demo sorzetu albo na coś co ktoś w rozliczeniu zostawił. 

Napisano
Dnia 4.01.2024 o 13:43, Artur Brol napisał:

Czasem myślę że gdyby ktoś poszukał poza PL sprzetu , to czasem, razem z przesyłką zapłaciłby mniej.

A to ja Ci już odpowiem, że bardzo często wyjdzie taniej, a często wyjdzie dużo taniej niż kupując w PL ;) OT taki z nas bogaty kraj, że na zachowanie trzeba robić zakupy bo taniej 😜