Adam_Żak Napisano 8 stycznia Udostępnij Napisano 8 stycznia Mam nadziej, iż kategoria do wystosowania tego pytania będzie odpowiednia, jeśli nie to przepraszam za zamieszanie Od jakiegoś czasu interesuje się również elektrotechniką i nasuwa mi to pewne pytanie. Skoro stosuję zasilacze liniowe do elementów składowych mojego zestawu, a jak wiadomo tolerancja wykonania komponentów elektronicznych jest różna z uwagi na ich niedoskonałość, to czy nie lepiej było by stosować zasilacze o regulowanym napięciu wyjściowym? Jeśli jakiś sprzęt pracuje w standardzie 12 V z możliwym rozrzutem np. +-0,5 V, to czy nie oznacza to iż w tym jednowoltowym przedziale istnieje jakieś "idealne" napięcie zasilające? Pytanie moje jest zmotywowane faktem, iż wydawało by się logicznym indywidualne dobieranie napięcia zasilania dla każdego elementu jednakże nigdzie się z tym nie spotkałem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts