Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Szanowni audiofile prosze o poradę odnośnie wzmacniacza WS 432 a konkretnie, postanowiłem temu wzmacniaczowi dać drugie życie i okazało się że po 15 latach leżakowania tegoż sprzętu na strychu nie działa jeden kanał i potencjometry bardzo trzeszczą. Serwis wycenił mi tę naprawę na około 700 - 1000 zł, chociaż wygląd zewnętrzny jest niemal idealny. Stąd moje pytanie, czy warto ten wzmacniacz reanimować za taką kasę czy lepiej zakupić inny a w grę wchodzi kwota do 2000 max. Nadmienię iż kupuję gramofon Audio-Technica AT-LP120 oraz kolumny  TRIANGLE BOREA BR08 8 OHM lub  TRIANGLE BOREA BR08 8 OHM. Czy to dobry wybór? nie wiem, bardziej chodzi mi o opinię czy z tej Unitry można coś wycisnąć czy lepiej dołożyć i zakupić coś konkretnego. Zupełnie nie mam pojęcia jak gra ten wzmacniacz  w stanie super odnowionym i czy będzie faktycznie przepaść między nim a np. jakimś Rotelem, Nad-en czy Technicsem. Jeśli ma ktoś z Was jakieś rozeznanie w tym temacie, bardzo prosze o poradę. 

Napisano (edytowany)

A co w zamian za tę Unitrę? Tak do 1200

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości...
Napisano

Szczerze:

To zapolowalbym na wiim amp. Byś miał już ogarnięty streaming i zdaje się że Twój gramofon też podłączysz beż problemu

Jak to zagra że sobą to nie wiem. W razie czego można zwrócić 

Napisano (edytowany)

Myślę że jednak konkretny wzmacniacz stereo to jest ten klimat o który mi chodzi. Pytanie tylko co wybrać w kwocie do 1500zl 

Edytowano przez RoRo
Napisano

Nie do końca wiem co rozumiesz pod pojęciem konkretny wzmacniacz. Ma konkretnie wyglądać czy konkretnie grać czy jedno i drugie czyli jak? Za kwotę jaką dysponujesz to niestety trzeba pójść na jakiejś kompromisy. 

Z nowych napisałem co ja bym wypróbował w tym budżecie. Ale nie namawiam. Zwracam jedynie uwagę że pozory mogą mylić i coś co na zdjęciu wygląda jak dekoder do kablówki może nieźle zagrać. Tu mam na myśli nie tylko wiim.

Druga opcja to używki. Może się trafi coś nawet lepszego.

A kolumny które wybrałeś i Ci podeszły to z czym słuchałeś?

Napisano (edytowany)

Tak jak piszesz, ma i grać i wyglądać. Dlatego rozglądam się za używanym sprzętem i raczej markowym. Gdzieś na forum przeczytałem że nowe wzmacniacze do kwoty 2 czy 3 tysięcy to po prostu śmietniki, dlatego wolę kupić używany. A kolumny wybrałem czytając tylko opinie ale przed zakupem chciałbym ich odsłuchać, oczywiście będę wdzięczny za każdą podpowiedz w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie.

Edytowano przez RoRo
Napisano
4 minuty temu, jpv napisał:

A kolumny wybrałem czytając tylko opinie ale przed zakupem chciałbym ich odsłuchać,

Kolumn nie kupuje się w ciemno tylko na podstawie opini w internecie. Musisz ich posłuchać. Może się też zdarzyć że u Ciebie w domu zabrzmią inaczej niż w pomieszczeniu odsłuchowym w salonie audio. Dlatego warto przed zakupem ich posłuchać u siebie.

Napisano (edytowany)

Bardzo cenna uwaga, jeśli będzie tylko taka możliwość to zapewne najpierw zechcę ich posłuchać 

Edytowano przez RoRo
Napisano
16 minut temu, jpv napisał:

zechcę ich posłuchać

Musisz.

Poczytal kilka tematów tutaj w dziale stereo, zobacz jak to się robi.

Ustal budżet na cały zestaw i jak ma grać Możesz zapytać tutaj na forum o zestawy lub w salonie audio, umów się na odsłuchy u nich.

Zastanów się jeszcze czy gramofon chcesz mieć teraz. Ja tam broń boże nie zniechęcam bo to fajna sprawa ale budżet masz nie duży i czy nie lepiej wydać to na wzmacniacz plus kolumny i będziesz już grał np. ze streamingu, a na gramofon dozbierasz. No chyba że masz dużo płyt i to będzie Twoje główne źródło.