Skocz do zawartości

Połaczenie amplitunera z korektorem

JUREK AUDIO

Recommended Posts

Witam serdecznie . Mam pytanie czy ten amplituner można podpiąć z korektorem tak aby można regulować częstotliwość dźwięku z każdego  urządzenia który jest podpięte pod amplituner np. magnetofon , aux , cd ,odtwarzacz sieciowy . Bardzo proszę o poradę bo nie mogę ogarnąć tematu . Mam już swoje lata i na emeryturze chciałem sobie zmienić sprzęt . Za PRL u miałem wieżę Technicsa i tam były zworki które się demontowało i podpinało korektor .Przesyłam zdjęcia urządzeń od tyłu . Z góry dziękuję i pozdrawiam . 

amplituner_dwukanalowy_s_8746.jpg

ac778b88422f8a39c3ae35ed04ea.jpg

Witam

Spróbuję pomóc. 

1 godzinę temu, JUREK AUDIO napisał:

czy ten amplituner można podpiąć z korektorem tak aby można regulować częstotliwość dźwięku z każdego  urządzenia który jest podpięte pod amplituner

Nie. W Techniksie demontowało się zworki żeby oddzielić przedwzmacniacz od końcówki mocy i między te dwa wpinało sie korektor. Tutaj jedynie jest wyjście z przedwzmacniacza na inną końcówkę. 

Tutaj jedynie możesz podłączyć źródło (np. Cd czy streamer) do korektora i z niego do amlitunera. Na kolektorze masz dwa wejścia + magnetofon. Wszystko analogowe.

Pozostaje pytanie czy jest potrzeba podłączania korektora. Sprzęt audio znacznie się zmienił od czasów PRL zwłaszcza pod względem funkcjonalności i obsługi.

Są streamery (bardzo często z korekcją) podobnie jak dac'i. Są gotowe wzmacniacze z korekcją wpływu pomieszczenia itd itp.

Jeśli szukasz porad odnoście zmiany sprzętu to dobrze trafiłeś - pytaj śmiało a na pewno ktoś pomoże 

12 minut temu, Palmos napisał:

Witam

Spróbuję pomóc. 

Nie. W Techniksie demontowało się zworki żeby oddzielić przedwzmacniacz od końcówki mocy i między te dwa wpinało sie korektor. Tutaj jedynie jest wyjście z przedwzmacniacza na inną końcówkę. 

Tutaj jedynie możesz podłączyć źródło (np. Cd czy streamer) do korektora i z niego do amlitunera. Na kolektorze masz dwa wejścia + magnetofon. Wszystko analogowe.

Witam . Bardzo dziękuję za podpowiedź . Czyli line 1 ,2  dwa urządzenia in , line QUT do amplitunera , . A Tape moni do czego jest ?

3 minuty temu, JUREK AUDIO napisał:

Czyli line 1 ,2  dwa urządzenia in , line QUT do amplitunera , .

Tak

3 minuty temu, JUREK AUDIO napisał:

Tape moni do czego jest ?

Szczerze nie jestem pewien. Spróbowałbym podłączyć tam wyjście magnetofonu.