ski007 Napisano 21 września Udostępnij Napisano 21 września (edytowany) Mam pytanie do znawców tematu audio. Ja do nich raczej nie należę ... mam podłączoną pod usb + linux (ARM / OrangePi) kartę dźwiękową opartą o właśnie układ Pcm2706 jest to jakaś prosta karta dźwiękowa (made in China) niby sprzedawana kiedyś jako DAC. Z poziomu linux-a odczytuję iż dźwięk ma 16bit podczas odtwarzania np. radio internetowe. I tu moje pytanie czy karta dźwiękowa usb z Aliexpress jak w tytule : Pcm2706 _ pcm5102a z kartą dźwiękową klasy hi-fi USB_DAC faktycznie będzie mieć parametry jak w opisie czyli : DAC dekodowanie PCM5102A, obsługa 24-bitowych, 32-bitowych danych ? ... Czy jest to li tylko jakaś konwersja z karty dźwiękowej Pcm2706 (16bit) do układu pcm5102a (DAC) ? Kiedyś miałem OrangePi lite z modułem pcm5102a połączonym do interfejsu I2S i to faktycznie pokazywało 24/32 bit ale płytka uległa awarii. Szukam zamiennika pod USB bo już trudno znaleźć nowsze firmware do OrangePi z poprawnie działającym I2S + pamięć emmc bo karty SD jednak co jakieś parę lat "padają" itd Ja oczywiście najprościej podłączyłbym wzmacniacz przez słuchawki (jack 3.5) ...ale jest jakieś inne wyjście chyba do do amplitunera ale nie mam doświadczenia jak to podłączać i czy ma jakieś znaczenie jeśli jest wyjście na jack 3.5 ? więcej info: link do karty Karta którą obecnie działa na układzie Pcm2706 to chyba bo na 100% nie powiem gdyż obudowa uległa pęknięciu i poklejona teraz trudno odczytać i dostać się do wnętrza jednak to na 80% ta z Ali : link ale tam w opisach chyba nie ściemniają i pisze 16bit 🙂 Edytowano 21 września przez ski007 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września Zdaje się, że ta karta ma interface USB zrealizowany na PCM2706, a chipset dekodujący PCM5102A. Prawdopodobnie max co z tego wyciągniesz to 16bit@48kHz, bo osiągi ograniczy ten starodawny chip do USB. Nawet Sound BlasterX G1 sprawdzi się lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski007 Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września (edytowany) Dzięki za informację ! masz rację 😞 .... tylko ciekawe czemu wpakowali PCM5102A do tego zestawu jak pamiętam że miałem kiedyś taki układ tylko podpięty pod interface I2S / OrangePi i obsługiwał spokojnie 32bit / mpd / mpc w radiu internetowym na Linux-ie. Teraz mam inny model OrangePi ( model : 3 LTS / ) bo poprzedni ( Lite / sd-card ) uległ awarii. Szukam jakiegoś zamiennika DAC po USB choćby 24bit ( bo na nowych modelach OrangePi są kłopoty z uruchomieniem I2S 😞 więc moduł PCM5102A na razie jest w "zamrażarce" i pewnie na wieki ... upsss ) i w niewygórowanej cenie 🙂 ...ale trochę poczytałem poszperałem w systemie i o dziwo chyba da się wyciągnąć audio z interfejsu HDMI ( czyli karta hdmi ) tylko muszę kupić jakąś przejściówkę / konwerter HDMI / RCA ciekawe czy to zadziała i czy taki DAC ( bo sprawdziłem podczas odtwarzania audio z w/w i ma 24bit ! ) jest warty uwagi czyli czy w ogóle można taki układ traktować jak pełnowartościowy audio DAC ? 🙂 jeśli podepniemy to "ustrojstwo" pod wzmacniacz / kolumny ? Może ma ktoś jakieś doświadczenia z HDMI i audio ? pozdro Edytowano 25 września przez ski007 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września Dźwięk do monitora PC miałem przez HDMI, a teraz mam przez Display Port. Ale to jest rozwiązanie nVidia. Działa tylko z dedykowanym sprzętem. Strasznie kombinujesz. Nie możesz użyć jakiejś taniej karty dźwiękowej albo wzmacniacz słuchawkowy do telefonu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski007 Napisano 25 września Autor Udostępnij Napisano 25 września (edytowany) Nie spoko ...jakąś tam kartę audio / usb mam tzn. dokładnie tą z drugiego linku ( 1 post choć obudowa pęknięta i posklejana to karta działa OK - 16bit ) ale jestem ciekawy czy to zadziała i czy można tego hdmi użyć jako DAC 🙂 ... taka przejściówka z ALI. to zaledwie kilkanaście (6 - 20) zł 🙂 ...no chyba że ten sprzęt też musi być odpowiedni ? bo są i po 50-100 zeta 🙂 Edytowano 25 września przez ski007 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września Ciężko powiedzieć, bo jest dużo standardów HDMI. U mnie dzwięk z HDMI nie zawsze działa 🤷 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski007 Napisano 4 października Autor Udostępnij Napisano 4 października Potwierdzam taki konwerter HDMI / RCA załatwił sprawę i jest OK koszt ok 10 zeta parametry z mpd podczas odtwarzania stacji radiowych: cat /proc/asound/card2/pcm0p/sub0/hw_params access: RW_INTERLEAVED ormat: S24_LE subformat: STD channels: 2 rate: 192000 (192000/1) period_size: 8192 buffer_size: 65536 Czyli jest super bo najmniejszym kosztem można mieć DAC 24bit / 192000 (rate) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski007 Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października Po pewnym czasie jednak muszę zmienić swoje poglądy odnośni li tylko jakiś tam wpisów wyświetlanych jako info z systemu podczas przesyłania muzyki itd odnośnie np. DAC 24bit / 192000 (rate) ... czemu ano jakoś dziwnie nawet przy tych DAC 24bit / 192000 (rate) dźwięk był czysty i niby super a jednak coś mu brakowało np. jakiś głębszych dźwięków i innych instrumentów ...był jakby zupełnie płaski 🙂 ... zaryzykowałem i kupiłem kartę dźwiękową usb: Pcm2706 _ pcm5102a tą z pierwszego zdjęcia i jest o niebo lepiej ....dla mojego ucha 🙂 nie wiem czemu ale może jednak więcej komponentów stricte audio użytych do tej karty tak poprawia brzmienie ? niż li tylko jakaś konwersja do tych 24bit / 192000 z hdmi. Zresztą ktoś podpowiedział mi że tak naprawdę te 24bity / 192khz może być złudne i tak naprawdę nie poprawia dźwięku a są głosy że wręcz przeciwnie 🙂 Polecane jest właśnie standardowe 16bit/44.1 khz jak w tej karcie ..a co więcej ponoć ludzkie ucho nie jest w stanie rozróżnić między w/w parametrami. Warto poczytać o tych problemach : LINK :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października Jeżeli zależy Ci na jakości 24/32-bit, to lepiej szukać karty dźwiękowej z natywnym wsparciem dla wyższych rozdzielczości bez pośrednictwa PCM2706. Moduł oparty wyłącznie na PCM5102A z bezpośrednim połączeniem I2S lub USB DAC z lepszym interfejsem USB (np. XMOS) może być lepszym rozwiązaniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts