yayayaya Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października Cześć. Mam punkotwe doświadczenie bo przerobiłem raz kanapę zapychając wolne przestrzenie wałną. Na niskie działało. W teorii. Kanapa ma w środku przestrze o przekrojach 20-30cm na 20-30cm na 100-200cm. Wyjmujesz spinki - masz dostęp. Kupujesz taker za 40zł i możesz to poskładać lepiej niż fabryka. Czy ładowanie tam materiałów akustycznych ma sens? Myślę o polowaniu na pogłos niskich szczestotliwości. Od moich poprzednich dowiadczeń dorobiłem się umika i rewa więc kolejne podejście może być zmierzone. Pytanka mam. Jaki materiał? PT80 czy coś innego racjonalnie wycenionego będzie lepiej łapać basy przy przekrojach typu 20-30-40cm? Jeśli to jakiś materiał pylący typu wełna to w co to opakować żeby było 120% bezpieczne dla zdrowia? Poprzednio owijałem strechem. Czy to ma sens? 😆 Pustych zamkniętych przestrzeni mamy więcej w domu - rozejżyj się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 8 października Autor Udostępnij Napisano 8 października Serio chciałbym waszą opinię znim rozbiorę meble i zrobię z tego tutorial a na koniec pomierzę to umikiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 12 października Udostępnij Napisano 12 października Welna rockwool rockton, owinac dwu lub nawet trzykrotnie w geowloknine. Bedzie OK byle nie ruszac i nie przekladac. Raz zapakowac do skrzyni sofy czy gdzies tam i zostawic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 12 października Udostępnij Napisano 12 października Dnia 8.10.2024 o 21:25, yayayaya napisał: Serio chciałbym waszą opinię znim rozbiorę meble i zrobię z tego tutorial a na koniec pomierzę to umikiem Wełna kamienna /skalna o niskiej gęstości .Rockwol sonorock lub inna. To na niskie częstotliwości .Ale żeby zadziałała to byś musiał z 1m3 upchać minimum. Inne materiały w tej tabelce.Im niższe "Dichte" tym na niższe niższe frekwencje działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 13 października Autor Udostępnij Napisano 13 października 16 godzin temu, Mikelas76 napisał: Welna rockwool rockton, owinac dwu lub nawet trzykrotnie w geowloknine. Bedzie OK byle nie ruszac i nie przekladac. Raz zapakowac do skrzyni sofy czy gdzies tam i zostawic Dobrze myślę że jak upycham to do mebla to ma łapać tylko i wyłącznie niskie częstotliwości bo wysokie i tak wpadną w tapicerki. W tej sytuacji mogę to owinąć folią stretch? 13 godzin temu, Gmow1977 napisał: Wełna kamienna /skalna o niskiej gęstości .Rockwol sonorock lub inna. To na niskie częstotliwości .Ale żeby zadziałała to byś musiał z 1m3 upchać minimum. Inne materiały w tej tabelce.Im niższe "Dichte" tym na niższe niższe frekwencje działa. Okej jeżeli chodzi o skuteczność dla częstotliwości najniższych. Pytanko jak to się ma do współczynnika pochłaniania czy coś takiego i w zależności od przekrojów bo tutaj pewnie mówimy o grubości samej płyty. Są miejsca gdzie wejdą podwójne lub potrójne grubości. Interesujący wniosek że musi być to materiał o niższej gęstości. Dysponuje jedynie chłopskim rozumem Jakieś przemyślenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 13 października Udostępnij Napisano 13 października Wysokie i czesc srednich pochlonie tapicerka. Reszte welna w srodku. Nie mam zdania na temat owijania strechem. Pewnie w srodku w skrzyni nie bedzie mialo to znaczenia. Chyba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 13 października Udostępnij Napisano 13 października 2 godziny temu, yayayaya napisał: Dobrze myślę że jak upycham to do mebla to ma łapać tylko i wyłącznie niskie częstotliwości bo wysokie i tak wpadną w tapicerki. W tej sytuacji mogę to owinąć folią stretch? Okej jeżeli chodzi o skuteczność dla częstotliwości najniższych. Pytanko jak to się ma do współczynnika pochłaniania czy coś takiego i w zależności od przekrojów bo tutaj pewnie mówimy o grubości samej płyty. Są miejsca gdzie wejdą podwójne lub potrójne grubości. Interesujący wniosek że musi być to materiał o niższej gęstości. Dysponuje jedynie chłopskim rozumem Jakieś przemyślenia? Na stronie Rockwol jest tam na chłopski rozum to opisane ...poczytaj https://www.rockwool.com/pl/inspiracje-baza-wiedzy/baza-wiedzy/izolacja-akustyczna/izolacja-welna-akustyczna-co-warto-wiedziec/ Co do samej grubości zastosowanych warstw.Oczywiście ,że ma to znaczenie.Im grubsza warstwa tym lepiej .Ale nie piszemy tu o przekrojach rzędu 5cm .Na BAS to minimum 50cm i raczej w pokaźnych gabarytach.Tak jak wyżej pisałem ten 1m3 to takie minimum żeby poczuć różnicę .Jeśli kanapa stoi pod ścianą,Takie wypełnienie wełną skalną może robić za sporych wymiarów pułapkę basową. Dobrze sprawdza się też pustka za wypełnieniem tak 5-10cm ,która powoduje "podwojenie "zastosowanego materiałów. Wtym przypadku siedzisko i oparcie .Wszystko jednak warto przetestować i eksperymentować .Jak masz UMIK to zachęcam do pomiarów przed i po , wstawienia ich dla porównania tutaj .Przyda się dla wszystkich😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano Poniedziałek o 07:50 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:50 Dnia 8.10.2024 o 21:25, yayayaya napisał: Serio chciałbym waszą opinię znim rozbiorę meble i zrobię z tego tutorial a na koniec pomierzę to umikiem Opinię uzyskałeś teraz czekamy na ruch z twojej strony... Jak tam ?Działasz w tym temacie ? Czy poległeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano Poniedziałek o 08:08 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:08 17 minut temu, Gmow1977 napisał: Opinię uzyskałeś teraz czekamy na ruch z twojej strony... Jak tam ?Działasz w tym temacie ? Czy poległeś? Czekam na wolny czas - żona zabierze dzieciory na dzień czy dwa będę robił. Podbiłem obraz basotect Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts