Skocz do zawartości

Pomóc w wyborze sprzętu

Daniel Ps

Recommended Posts

• 1 month later...

Witam wracając do tematu zakupiłem Atoll in 100 signature odsłuchiwałem go wcześniej tak jak musical fidelity m5si i powiem szczerze że miałem duży problem ponieważ atol gra super jeżeli chodzi dla mnie o instrumenty każdy instrument słychać oddzielnie i do muzyki koncertowej lub do instrumentalnej wg mnie nadaje się świetnie i tym mnie przekonał Natomiast musical grał super tak cieplej nie grał tak szeroko jak Atoll miał inne brzmienie bardziej do różnorodnej muzyki. Jednak sam Atoll przyznam szczerze mimo iż gra super to chce go wymienić na m5si wydaje mi się że będzie to bezpieczniejsze ponieważ słucham różnorodnej muzyki. A po drugie strasznie mnie irytuje trzaskanie za każdym razem jak przełączam źródło sygnału czy włączam tv czy by pass czy przełączam między źródłami to słychać takie uderzenie w głośnikach (czy tak jest zawsze? Czy przy każdym wzmacniaczu tak będzie ?)  no i druga sprawa że muszę mocno podkręcać dźwięk jak przechodzę na stereo oraz kolejna kwestia że nie działa pilot nie wiem czy coś źle robię ale wciskam wszystko i nie działa. Jakieś sugestie ?

W ogóle nie działał pilot. Ale bardziej męczył mnie dźwięk (takie uderzenie stuknięcie) we frontach przy zmianie źródła albo przy włączaniu by pass 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie powinno tego byc. Czy to nowy wzmacniacz?

A w telefonie widzisz światełko?

Nie gasi się też?

W telefonie ? W instrukcji nic nie było o aplikacji   Wzmacniacz nowy ale troszkę mnie to zniechęciło szczególnie ten dźwięk przy zmianie źródła i raczej spróbuję musical fidelity m5si

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Z kamery telefonu jesteś w stanie zobaczyć czy pilot działa.

No nie powinno tego być.

Nie rozumiem w jaki sposób z kamery telefonu to zobaczyć. No nie działało pilot nie działał wciskałem każdy przycisk i nic się nie działo z pewnością dawałem volume up i w dół i nic. Więc sprzęt odsyłam i będę chciał wymienić na musical fidelity m5si chociaż skoro dalej temat otwarty to jestem skłonny przetestować inne opcje 

Edytowano przez Daniel Ps

5 godzin temu, no_i_fajnie napisał:

Super nie znałem tego. Niestety już odesłałem więc nie jestem w stanie zweryfikować samego pilota. Korzystając z okazji możesz polecić jakieś wzmacniacze zintegrowane ? Które są warte uwagi ? Mogą być nowe lub używane ok 5 max 6 tys mogę przeznaczyć na to 

22 godziny temu, Daniel Ps napisał:

Super nie znałem tego. Niestety już odesłałem więc nie jestem w stanie zweryfikować samego pilota. Korzystając z okazji możesz polecić jakieś wzmacniacze zintegrowane ? Które są warte uwagi ? Mogą być nowe lub używane ok 5 max 6 tys mogę przeznaczyć na to 

Z nowych jeszcze Rega ELEX MK4, ten wzmacniacz potrafi na prawdę sporo.

Dnia 28.11.2024 o 07:15, Piotr Sonido napisał:

Atoll :)

Uważam że za wcześnie go skreśliłeś.

Co do atola drażniące było to stukanie (napięcie) które się pojawiało przy zmianie źródła wyłączanie albo włączanie. Póki co jestem zmuszony korzystać z amplitunera jako stremera ale jak podłączyłbym i tak osobny streamer a mam w planach eversolo dmp6 ale to za jakiś rok może pół to i tak jak bym przełączał na kd to pewnie by to było (ten trzask) a tego nie chcę dlatego szukam czegoś innego. Natomiast co do samego atola to po za tym złego słowa nie powiem

bo dźwięk był bardzo szczegółowy szeroki i wyraźny instrumenty brzmiały świetnie. Jedynie małe „ale” to może za malo

dolu bas taki szybki nie czułem żeby był mięsisty. 

Dnia 29.11.2024 o 14:04, Daniel Ps napisał:

Co do atola drażniące było to stukanie (napięcie) które się pojawiało przy zmianie źródła wyłączanie albo włączanie. Póki co jestem zmuszony korzystać z amplitunera jako stremera ale jak podłączyłbym i tak osobny streamer a mam w planach eversolo dmp6 ale to za jakiś rok może pół to i tak jak bym przełączał na kd to pewnie by to było (ten trzask) a tego nie chcę dlatego szukam czegoś innego. Natomiast co do samego atola to po za tym złego słowa nie powiem

bo dźwięk był bardzo szczegółowy szeroki i wyraźny instrumenty brzmiały świetnie. Jedynie małe „ale” to może za malo

dolu bas taki szybki nie czułem żeby był mięsisty. 

Zakładam, że sprawdzałeś 100-tkę. 200-tka jest cieplejsza i dużo mocniej dociążona. Rozważając Atoll`a w kontekście konkurenta dla M5si to raczej powinniśmy mówić o modelu 200.

Dnia 2.12.2024 o 07:38, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem coś było nie tak z ta konkretną sztuką. bo generlanie wszystkich by to drażniło i nikt by tego wzmacniacza nie miał :P A jednak tak nie jest.

To co teraz do sprawdzenia?

Teraz do sprawdzenia właśnie m5si taki mam plan gdzieś jeszcze któryś rotel mi się przewijał ale nie wiem który. Natomiast atoll in 200 rozważałem jednak byłby to troszkę zakup w ciemno i do tego używany (ale raczej nie jest to aktualne oferta już nie jest aktualna)

Dnia 2.12.2024 o 11:43, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Zakładam, że sprawdzałeś 100-tkę. 200-tka jest cieplejsza i dużo mocniej dociążona. Rozważając Atoll`a w kontekście konkurenta dla M5si to raczej powinniśmy mówić o modelu 200.

Dokładnie 100 miałem u siebie 200 moglem

wziac używana za 6000 z tego co pamiętam jednak nie słuchałem jej wcześniej i z uwagi ze byłby to używany sprzęt nie miałbym możliwości zwrotu a nigdzie nie słuchałem jak brzmi. 

10 godzin temu, Daniel Ps napisał:

Teraz do sprawdzenia właśnie m5si taki mam plan gdzieś jeszcze któryś rotel mi się przewijał ale nie wiem który. Natomiast atoll in 200 rozważałem jednak byłby to troszkę zakup w ciemno i do tego używany (ale raczej nie jest to aktualne oferta już nie jest aktualna)

Dokładnie 100 miałem u siebie 200 moglem

wziac używana za 6000 z tego co pamiętam jednak nie słuchałem jej wcześniej i z uwagi ze byłby to używany sprzęt nie miałbym możliwości zwrotu a nigdzie nie słuchałem jak brzmi. 

Jest bardziej dociążona, basu jest więcej i jest bardziej zróżnicowany. Więcej energii i wykopu. 

1 godzinę temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Jest bardziej dociążona, basu jest więcej i jest bardziej zróżnicowany. Więcej energii i wykopu. 

Rozumiem że odnosisz się do atoll 200. Jeżeli piszesz że jest więcej basu to jest jedna rzecz której brakowało atoll 100 wg. mnie oczywiście. Tylko czy te uderzenia w głośnikach przy zmianie źródła też jest w 200 ? Wydaje mi się że jak odsłuchiwałem m5si to tego nie było. Nie wiem czy to skoki napięcia czy co. Będę musiał zobaczyć u siebie. A co z Roksan k3 ? Jaki konkretnie model mam szukać ? Też się gdzieś przewijał tylko nie wiem który są takie po 5 a są i po 8 czy więcej 

Dnia 8.12.2024 o 22:58, Daniel Ps napisał:

eraz do sprawdzenia właśnie m5si taki mam plan gdzieś jeszcze któryś rotel mi się przewijał ale nie wiem który. Natomiast atoll in 200 rozważałem jednak byłby to troszkę zakup w ciemno i do tego używany (ale raczej nie jest to aktualne oferta już nie jest aktualna)

Rotel zapewne 4 cyfrowy :)

A IN 200 warty sprawdzenia. Ja lubie te wzmaki.

Dnia 9.12.2024 o 11:15, Daniel Ps napisał:

Rozumiem że odnosisz się do atoll 200. Jeżeli piszesz że jest więcej basu to jest jedna rzecz której brakowało atoll 100 wg. mnie oczywiście. Tylko czy te uderzenia w głośnikach przy zmianie źródła też jest w 200 ? Wydaje mi się że jak odsłuchiwałem m5si to tego nie było. Nie wiem czy to skoki napięcia czy co. Będę musiał zobaczyć u siebie. A co z Roksan k3 ? Jaki konkretnie model mam szukać ? Też się gdzieś przewijał tylko nie wiem który są takie po 5 a są i po 8 czy więcej 

Mimo że to też ciepły wzmacniacz do K3 ma wiecej energii na basie. Jest szybszy. Gra z wieksza werwą.

Roksan K3 (mój) też stuka w kolumnach przy włączaniu, ale ustaliłem w autoryzowanym serwisie że może tak być. Trochę już gra i nic się nie dzieje... To dobry wzmacniacz, do tego ma by pass i robi też u mnie za końcówkę mocy (fronty Klipsch RP-8000 II).

Dnia 9.12.2024 o 11:15, Daniel Ps napisał:

Tak, odnoszę się do 200-tki. Co do dźwięku przy zmianie źródła to wiele wzmacniaczy tak ma, to zależy od konstrukcji, ale to nic groźnego. Takie dźwięki wydaje przekaźnik. Roksan K3 gra bardzo dynamicznie, ale bas raczej skraca. Nie brakuje go, ale bardziej trzyma go w ryzach aniżeli dociąża i uzupełnia. Na jakim etapie jesteś z poszukiwaniami ?

Dnia 16.12.2024 o 19:16, Daniel Ps napisał:

Muszę widzę pojechać gdzieś i przesłuchać atoll 200 Roksan k 3 i ewentualnie odświeżyć sobie dźwięk m5si bo inaczej nie da rady chyba troszkę szkoda brać w ciemno a te trzy najczęściej chodzą mi po głowie chociaż Roksan k3 używany tylko wchodzi w gre 

Bez problemu wypożyczyć te wzmaki, to mega popularne modele.

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A po kolei sprawdzać je w domu? Tak sobie ogarnąć żeby to w którkim czasie się odbyło?

Akustyka wniesie wiecej niż wzmak. Wiec jeżeli sprawdzał byś je w innych salach no to nie jest to rzetelne.

Niestety w krótkim czasie nie jest to możliwe. Nie mam dostępnych tych wzmacniaczy u siebie w okolicy muszę specjalnie jechać 200 km dalej ale jutro już poznam bliżej dźwięki w/w tj. Roksan k3 atoll in200 signature i odświeżę sobie musical fidelity m5si. Jeżeli będą mieli jeszcze cxa81 to też zobaczę bo też mi był sugerowany. Więc na dniach dam Znać co wybrałem ewentualnie jak coś nie będzie pasowało to może się wstrzymam z zakupem